Tip van DOV-Verzekeringen voor boot tijdens de winter in het water: steek een tuinslang in de loospijp

PERSBERICHT
dov_wintersteigerMeppel – De afgelopen tijd is de temperatuur meerdere keren tot onder het nulpunt gedaald. Op de meeste plekken in het land heeft het gesneeuwd. Winterse weersomstandigheden leiden regelmatig tot flinke schade aan schepen. DOV geeft watersporters graag tips en advies om zulke schade te voorkomen.
Overwintert uw schip in het water en zijn de loospijpen uitgerust met een afsluiter? Laat deze dan openstaan. Steek in elke loospijp een tuinslang die minimaal 30 centimeter onder water steekt. Waarom? DOV legt ’t u uit.
Pas op voor bevriezing
In de loosgaten in de kuip van uw schip staat altijd water. Komen de temperaturen onder het vriespunt? Dan bevriest het water, wat er vervolgens voor zorgt dat de afvoeren en de afsluiters van de loosgaten stuk kunnen vriezen. Hierdoor kan uw schip uiteindelijk zelfs zinken.
Hoe kan ik dit voorkomen?
Dit kunt u eenvoudig tegengaan door stukken rubberen tuinslang te gebruiken. Sluit allereerst de beide uiteinden van ieder stuk slang waterdicht af met bijvoorbeeld een kurk. Steek vervolgens een tuinslang in iedere loospijp. Zorg ervoor dat elke slang tot minimaal 30 centimeter onder het water doorloopt.
Wat is het effect?
Uitzettend ijs heeft veel kracht. De lucht in de tuinslang neemt deze druk op en kan als het ware ‘meeveren’. Er is daardoor voldoende ruimte voor het ijs om uit te zetten én dit voorkomt druk op de loospijp zelf.
Andere tips?
In de uitgebreide winterchecklist van DOV leest u meer winterse preventie- en onderhoudstips voor uw schip.
Meer informatie winterchecklist (PDF) en www.dov-verzekeringen.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X