windverwachting

Tips politie Friesland om diefstal van buitenboordmotoren en boten te voorkomen

PERSBERICHT
Leeuwarden – Het watersportseizoen is weer begonnen. Wat kunt u doen om uw boot en buitenboordmotor te beschermen tegen diefstal?
Diefstal boten
Tijdens het watersportseizoen nemen de diefstallen van boten en buitenboordmotoren toe. Dit omdat ze een relatief makkelijk doelwit zijn. In de afgelopen twee jaren zijn er in de provincie Fryslân 82 boten gestolen. In 2015 werd er in totaal 74 keer aangifte gedaan van diefstal van een boot. Daarnaast zijn er in 2014 in totaal 233 buitenboordmotoren gestolen. In 2015 waren dat er 172.
Toezicht tijdens het seizoen
Afgelopen watersportseizoen is er extra toezicht gehouden om het aantal diefstallen van boten en buitenboordmotoren terug te dringen. Hierbij is zowel toezicht gehouden vanaf de wal en het water. Verder is er op verschillende plaatsen een lokbuitenboordmotor en een lokboot ingezet. Met behulp van deze lokmiddelen hebben wij de afgelopen jaren al meerdere verdachten aan kunnen houden. Ook dit watersportseizoen zal hier weer gericht toezicht op gehouden worden om de diefstallen nog verder terug te dringen.
Wat kan ik zelf doen?
Als booteigenaar kunt u zelf veel doen om de diefstal van uw boot of aanhangmotor te voorkomen::
Leg de boot zo goed mogelijk vast aan een kabel of ketting met een goedgekeurd slot
Zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang
Zorg (indien mogelijk) voor een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een alarmsysteem of een vaartuigvolgsysteem
Zet op een goed zichtbare plaats van uw boot, binnenboordmotor of buitenboordmotor uw postcode en huisnummer
Als u uw boot op een trailer heeft staan, beveilig deze dan met een passend en goedgekeurd slot, bijvoorbeeld een koppelingsslot of wielklem
Haal uw motor van de boot of zorg anders dat er een goedgekeurd buitenboordmotorslot op zit
Niets erin, niets eruit: neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot
Bel bij verdachte situaties direct met 112 en geeft daarbij een goed signalement door
Registeren
Mocht uw boot of buitenboordmotor toch gestolen worden dat is het heel handig als u bij de aangifte zoveel mogelijk specifieke eigenschappen kunt benoemen. Aan de hand van deze gegevens kunnen wij bij controles zien of deze als gestolen geregistreerd staat. Daarnaast staat uw goed dan ook gesignaleerd bij stopheling.nl waardoor de verkoop van uw gestolen boot of buitenboordmotor een stuk lastiger zal worden.
Het is verstandig om een registratiekaart in te vullen, dan heeft u altijd alle gegevens bij de hand.
Toezicht te water
Tijdens het watersportseizoen zullen agenten van @toezichttewater in samenwerking met meerdere netwerkpartners op de Friese kanalen en meren aanwezig zijn. Hierbij zullen zij onder andere toezicht houden op de vaarregels.
Meer informatie www.politie.nl en vaarregels

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X