Informatie voor de watersporter

Tips van topzeiler Bouwe Bekking om zelf je boot snel en goed te verkopen zonder makelaar

PERSBERICHT

AMSTERDAM – De Nederlandse beroepszeiler Bouwe Bekking is mede eigenaar van doityourselfyachtbroker.com. Op deze site kunnen booteigenaren zónder makelaar, maar onder begeleiding zelf hun boot verkopen. Behalve de vraagprijs speelt ook de presentatie van de boot een belangrijke rol in het verkoopproces. Het is belangrijk daar even over na te denken en er zonodig wat moeite voor te doen. Dat zou een goede makelaar tenslotte ook gedaan hebben…
Bouwe Bekking kan het ‘t beste uitleggen: “Wanneer je beslist de boot te gaan verkopen en je hebt een idee wat een realistische vraagprijs voor jouw boot is, dan is het van belang om de boot goed voor te bereiden op de verkoop. Bepaal wat je met het schip wilt mee verkopen en wat je beslist zelf wil houden. Haal de spullen die je zelf wil houden van het schip af, zodat er geen onnodige discussie met de koper ontstaat over deze spullen. Schroef elektronica eraf, kussens meenemen, het scheepsklokje dat zo leuk thuis aan de muur kan hangen als aandenken, etc. Haal vervolgens ook alle persoonlijke spullen van de boot af. Zeilpakken, oude kaarten, boeken, laarzen, oude bootschoenen, stickers en prenten van de wanden, etc. Niet alleen is de boot meteen mooi opgeruimd en oogt het schip ruimer. Het allerbelangrijkste is dat u uw eigen identiteit van het schip afhaalt en dat een potentiële koper naar ‘zijn boot’ in plaats van naar ‘jouw boot’ kijkt.
Controleer of alles werkt. Zet alle apparatuur aan, schakel de verlichting aan, verwarming en airconditioning aan, radio testen. Vervang waar nodig is zekeringen en lampjes en laat kapotte apparatuur repareren. Het is aan te raden om de motor een grote beurt te geven en dat u daarvan ook een afschrift kunt laten zien aan de koper. Maak het schip van binnen en van buiten grondig schoon. In veel schepen hangt na een aantal jaar een muffe lucht van vocht. Dit zit meestal in de zeilkleding, matrassen, kussens en gordijnen. Het is belangrijk om de bilge helemaal droog en schoon te maken en leg hier luchtverfrisser in. Dit gaat de muffe lucht tegen. Mocht het nog steeds niet fris ruiken dan is het aan te raden de gordijnen, kussens en eventueel de matrassen te reinigen of zelfs te vervangen. Geur is een van de grootste onderbewuste invloeden op het wel of niet kopen van een boot. Jij hebt immers ook geen zin om in iemand anders zijn lucht te zitten en daar ook nog voor te betalen.
Maak teak schoon met groene zeep of teakreiniger en poets alle oppervlakken aan dek en de kuip. Wax doffe oppervlakken en zorg dat ze glimmen. Poets de lieren en maak ze ook van binnen schoon. Week de vallen, schoten en lijnen in soda of was deze op het loude programma in de wasmachine. Vervang versleten lijnen. Poets het kompas en maak de displays van apparatuur buiten schoon. Poets de scepters van de railing en laat ze glimmen. Verwijder tape en vernieuw dit. Zorg dat de waterlijn en het onderwaterschip schoon zijn en breng in het slechtste geval een nieuwe laag antifouling aan. Het is wat werk, maar het maakt een wezenlijk verschil voor de beslissing van een koper. Verplaats jezelf in de koper en bedenk wat jou aantrekt in jouw boot en vooral wat jij afstotend vindt.
Wees eerlijk over de staat van onderhoud van sommige zaken en zorg dat dit verbetert. Kopers zoeken over het algemeen geen opknappertjes, maar een goede boot zonder problemen. Zorg dus dat er geen problemen zijn, of geef duidelijk aan wat er moet gebeuren en wat daarvan de kosten zijn. Hetzelfde geldt voor de vraagprijs, zoals we vorige maand al schreven. Wees realistisch en niet emotioneel. Verkopers hanteren vaak te hoge prijzen en het komt er dan eenvoudig op neer dat de boot heel erg lang te koop staat. Bedenk goed dat de vaste lasten en de afschrijving van het schip in die tijd gewoon doorlopen en dat je uiteindelijk toch moet zakken om te kunnen verkopen. Je kunt dus beter meteen accepteren dat de boot minder waard is en zo sneller verkopen dan blijven betalen en uiteindelijk toch overstag gaan voor een lagere (reële) prijs.
Wanneer het aanbod op zowel prijs als specificaties en staat van onderhoud goed is, zul je gewoon verkopen. Ook in deze kopersmarkt. Kopers zijn op zoek naar de beste boot voor de laagste prijs. Net als jij toen jij jouw boot kocht. Stel je daarop in. Het betekent niet dat je de boot in topstaat ver onder de prijs moet verkopen, maar kijk goed wat anderen aanbieden en positioneer je boot duidelijk als de beste op de markt. Goede boot, goede prijs is verkocht!”
Meer informatie www.doityourselfyachtbroker.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht