Informatie voor de watersporter
Vies zeil

Tips voor winteronderhoud van zeilen 

In de winter liggen de meeste zeilen lekker droog en warm op zolder of in de garage of schuur. Straks als de boot weer in het water ligt, is het tijd om ze aan te slaan. Maar zeilen slijten niet alleen, ze worden ook vaak vies. Ook als zeilen altijd netjes onder een huik liggen, worden ze niet volledig beschermd tegen vocht, viezigheid en insecten. Vooral schimmels en algen maken van een wit zeil een grauw doek. Algen geven een groene uitslag, schimmels resulteren in zwarte uitslag. Belangrijk dus om te investeren in goed winteronderhoud van je zeilen.

Zelf je zeil wassen

Het wassen van een zeil heeft zeker zin. Door het doek schoon te maken, neem je de voedingsbodem weg voor schimmels en algen voor het komend seizoen. En het zeil ziet er na dit onderhoud weer een stuk beter uit. Een zeil in de wasmachine doen is geen goed idee. Zeilen hebben een coating-laag en die wil je zo lang mogelijk in stand houden. Door een beurt in de wastrommel verliest een zeil zijn vorm en hangt het straks als een slappe doek aan de mast. 

Leg het zeil in een teil of een badkuip en laat het een half uurtje weken in lauw water met een zachte zeepsoort als Dreft of Woollight. Gebruik geen groene zeep, dat werkt schimmelvorming juist in de hand. Boen het zeil zachtjes af met een zachte borstel, een spons of een doek en spoel het daarna meerdere keren goed af. Laat het zeil weer goed opdrogen voordat het weer in de berging of naar de boot gaat.

Is de schimmel niet weg uit een Dacron zeil, dan kan een verdunde bleekwater-oplossing helpen. Gebruik een verhouding van niet meer dan een op tien. Wees er zeker van dat je zeilen echt van Dacron zijn. Zeilen van nylon, laminaat, kevlar of Dyneema kunnen niet tegen bleekwater! Spinnakerdoek, ook wel ripstop genoemd, is van nylon en kan dus niet tegen bleekwater. Gelukkig worden spinnakers minder snel vies. Er zijn ook verschillende middelen te krijgen bij watersportwinkels. 

Zout op zeilen

Zout water doet andere dingen met zeildoek dan zoet water. Als zout water verdampt ontstaan zoutkristallen. Deze kristallen kunnen erg scherp zijn en zo de vezels van het polyestergaren beschadigen. Het is daarom verstandig om na het zeilen op zout water de zeilen met schoon, zoet water te spoelen. 

Nieuwe coating

Een alternatief voor het zelf wassen van zeilen is om dit door een zeilmaker te laten doen. Het voordeel is dat die ook een nieuwe coating kunnen aanbrengen. Het zeil is niet alleen schoon, maar heeft ook een nieuwe beschermlaag die het zeil weer even waterafstotend maakt als toen het nieuw was. Zeilers die hun zeilen op die manier laten wassen en coaten, zijn vaak stomverbaasd over hoe goed hun gebruikte zeil er na dit onderhoud weer uitziet. Het ‘nieuwe’ is wel van kortere duur als bij echt nieuwe zeilen natuurlijk, maar een oud zeil kan zo wel weer een seizoen mee.

Een zeilmaker kan een zeil alleen wassen, maar je kunt ook afspreken om het zeil te laten controleren en eventuele loszittende naden of andere beschadigingen te laten herstellen. Zo kies je voor goed winteronderhoud van je zeilen en kom je de komende zomer niet voor verrassingen te staan.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht