123 stickers

Titelverdediger Markus Wieser wint 70ste Dragon Gold Cup in Medemblik

PERSBERICHT

boven:  Titelverdediger Markus Wieser wint voor de derde keer de Dragon Gold Cup. onder:  Pieter Heerema werd tweede en beste Nederlander. (foto's Sander van der Borch)
boven: Titelverdediger Markus Wieser wint voor de derde keer de Dragon Gold Cup. onder: Pieter Heerema werd tweede en beste Nederlander. (foto’s Sander van der Borch)
Medemblik – Titelverdediger Markus Wieser wint opnieuw de Dragon Gold Cup. De profzeiler, die uitkomt voor de Verenigde Arabische Emiraten, stond de hele week bovenaan in de 70ste Dragon Gold Cup, maar kreeg het niet cadeau. Lawrie Smith (GBR), Yevgen Braslativ (UAE) en Lars Hendriksen (DEN) zaten hem op de hielen. Verrassend genoeg ging Nederlander Pieter Heerema er met de tweede prijs vandoor. Door in de laatste twee dagen een 1 en een 2 neer te zetten, maakte hij een complete inhaalslag. Yevgen Braslativ won uiteindelijk de derde prijs. Eerste Corinthian is Poul Richard Hoj-Jensen die eindigde op de 6de plaats overall.
De 70ste Dragon Gold Cup in Medemblik van 7 tot en met 12 september is goed verlopen. Op de openingsdag op zondag is er bij gebrek aan wind geen wedstrijd verzeild en op de dinsdag ook. Op maandag en woensdag werden deze wedstrijden ingehaald, waardoor alle zes geplande wedstrijden uiteindelijk zijn gezeild. De zeilcondities waren zeker op de twee laatste dagen perfect. Matige tot krachtige wind, een lichte golfslag en volop zon.
Geen druk
Markus Wieser won de Dragon Gold Cup in 2012, 2013 en nu in 2014. ‘In 2012 deden we niet mee, dus we winnen drie keer achter elkaar”, vertelt Wieser. ‘De Gold Cup is ons belangrijkste wedstrijd van dit jaar. We werden tweede op de Europese Kampioenschappen en wilden hier winnen. We werden zeer tegenvallend 25ste in de derde race en als dat nog een keer zou gebeuren, zouden we weg zijn. Er is geen aftrek, dus alle wedstrijden tellen mee. We hadden in de derde race een slechte start, de wind was niet sterk genoeg en alles dat fout kon gaan, ging ook fout. We herpakten ons echter bij de rest van de wedstrijden en bleven zo bovenaan staan. Vanochtend stonden we dertien punten voor op Lawrie Smith en vijftien op Yevgen Braslavets, maar van Pieter Heerema hadden we niets te vrezen dachten we. Uiteindelijk wordt hij dan toch nog tweede.”
Wieser vond het vandaag niet makkelijk. ‘Er lag een hoop schuim op het water, waardoor je denkt dat daar de druk zit, maar dan blijkt die er niet te zijn. Dat is vaker hier bij Medemblik. En omdat de startlijn zo lang is, moet je al van te voren beslissen of je naar de linker- of de rechterkant van het veld gaat. We besloten naar links te gaan en startten net iets links van het midden, zeer conservatief. Lawrie Smith koos voor rechts. We waren als 25ste om de bovenboei, maar door een paar gunstige windshifts konden we ons terugvechten. Bij de benedenboei lagen we negende en uiteindelijk worden we toch nog zevende.”
Wieser heeft al veel wedstrijden gewonnen in zijn leven. Het verveelt nooit, maar het neemt volgens hem wel de druk weg. Wieser: ‘Als je hier komt om te presteren, dan ligt er behoorlijk wat druk op je. Wij waren vrij relaxt, omdat we het evenement al een paar keer hadden gewonnen en ik denk dat dat scheelt. De hele week was perfect. We hadden in het begin een paar onenigheden met het comité, maar dat is goed opgelost. Iedereen heeft het heel goed gedaan. Verder was er de hele week zon en geen regen, wat wil je nog meer?”
Uitglijder
Pieter Heerema was met de tweede plaats overall de beste Nederlander. Vorig jaar eindigde hij nog op de derde plaats. Heerema: ‘Ons doel was een plek bij de eerste drie. De eerste vijf zou mooi geweest zijn en de eerste tien acceptabel. We zijn dus erg tevreden. Bij de tweede wedstrijd hadden we een uitglijder. Na de start draaide de wind 40 graden en besloot de wedstrijdleiding de wedstrijd niet af te schieten. Wij lagen aan de verkeerde kant van het veld en uiteindelijk eindigden wij 32ste. Omdat er bij de Dragon Gold Cup geen aftrek is, telt het heel zwaar. Anders hadden we misschien het evenement kunnen winnen. Maar we hebben een enorme comeback gemaakt en voor de rest hebben we goed en constant gezeild.”
Heerema en zijn team trainen veel gedurende het jaar. ‘In Nederland is bijna geen concurrentie,” vertelt Heerema. ‘Daarom ook zeil ik met twee Denen. Je moet er veel voor over hebben en veel trainen. Wij hebben bijvoorbeeld ons schema voor het volgende jaar al weer klaar. Twee jaar lang hebben we heel intensief getraind voor dit evenement en zijn naar alle grote wedstrijden geweest. Alleen door dat te doen, kom je verder. Ik zeil al zestien jaar Draak, maar eigenlijk ben ik twintig jaar geleden begonnen. Tussendoor heb ik onder meer op de RC44 gezeild, maar ik ben heel blij dat ik terug ben in de Draak. De RC44 was echter een hele goede ervaring. Dat professionele circuit, en dan bedoel ik niet dat de jongens betaald worden, maar de mentaliteit, hoe er gezeild wordt. Het wordt niet geaccepteerd dat het niet goed gaat. Dan train je nog meer en moet je nog beter worden.”
Over vijf jaar weer
Volgens de voorzitter van de Nederlandse Draken Klasse Huib Bannier is het hele evenement goed verlopen: ‘Het gebeurt niet vaak dat alle wedstrijden verzeild kunnen worden bij een Dragon Gold Cup. Alle zeilers waren laaiend enthousiast. Het is een mooie promotie voor de Drakenklasse, die sterk en levendig is. De Draak is ook nog steeds een geweldige boot, ondanks dat hij al uit 1929 is. Over vijf jaar hopen we de Dragon Gold Cup weer naar Nederland te halen.”
Over de Draak
In 1929 ontwierp de Noor Johan Anker de one-design Draak voor drie personen. Deze inmiddels 85-jarige dame is charmant, competitief en uitdagend om te zeilen. Al gauw voer de Draak in meerdere, Europese landen rond. In 1948 verwierf de klasse de olympische status, die ze tot en met de Spelen van 1972 hield. In haar postolympische jaren ging de groei gewoon verder. Mede dankzij de introductie van duurzame materialen. Vooral in de laatste twintig jaar stapten steeds meer professionele zeilers in de Draak, waarmee het niveau nog verder steeg.
Fred Imhoff is tot dusver de meest succesvolle Draken-zeiler uit Nederland. Hij pakte met zijn team de Europese titel van 1998 en won eerder driemaal de Dragon Gold Cup. Ad Bakker was de allereerste Nederlander die de Dragon Gold Cup (1987) op zijn naam schreef.
Over de Dragon Gold Cup 2014
De postolympische Draak viert dit seizoen haar 85-jarig bestaan met de zeventigste editie van de Dragon Gold Cup.
Eindresultaat
1. Markus Wieser, Pugachev Sergey, Leonchuk Georgii (UAE 7)
2. Pieter Heerema, Theis Palm, Claus Olesen (NED 412)
3. Braslavets Yevgen, Sidorov Igor, Timokhov Sergiy (UAE 8)
Meer informatie www.dragongoldcup2014.com

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X