Toezichthouder én taxischipper zijn kan niet

Rotterdam – Havenbedrijf-werknemers stonden in de Rotterdamse rechtbank tegenover hun baas. Ze vochten voor hun bijbaantje als watertaxischipper.

Twee gedachten flitsten er door het hoofd van de Rotterdamse Havenmeester René de Vries op 12 mei dit jaar. Een zwartgele watertaxi was vlakbij de Erasmusbrug net achterop een motorsloep met toeristen gebotst. Twaalf mensen sloegen overboord in de Nieuwe Maas, van wie drie met botbreuken.

„Laat er geen doden zijn”, dacht de Havenmeester als eerste, vertelt hij donderdag tegen de kantonrechter in Rotterdam. Daarna dacht hij direct aan de schipper van de watertaxi: „Laat het niet iemand van mijn mensen zijn”, zegt De Vries.

„Dat was het niet, hè”, reageert Bob Gasseling, advocaat van de achttien Havenbedrijf-medewerkers die een bijbaan als watertaxischipper hebben. „Nee, maar het had zomaar gekund”, zegt De Vries.

Werken als toezichthouder bij het Havenbedrijf én als taxischipper varen, kan niet meer, stelt de Havenmeester. Als je waakt over de veiligheid, kun je geen betaald werk op datzelfde water verrichten. (NRC)