Informatie voor de watersporter

Topdrukte op de Friese meren, maar verwacht geen jongeren in zeilbootjes meer

Friesland – ‘Is er nog plek? Echt niet?’ Mooi weer én twee van de grootste watersportevenementen van het jaar: topdrukte op de Friese meren. Maar verwacht geen jongeren in zeilbootjes meer. „De mensen willen nu luxe.”

„Ast oerjaan moatst doch it dan net op it húske mar oerboard.” Als je wilt overgeven, doe het dan niet in het toilet maar overboord. De blonde jongen moet glimlachen om de opmerking van Jellie Hoekstra (45). „Ja hear”, roept hij. De jongen stapt het havenkantoor binnen om het liggeld voor die dag te betalen: 1,25 euro per meter vaartuig plus een euro toeristenbelasting per persoon.

Het is woensdagavond kwart over zeven en de passantenhaven van Langweer is al vijf uur vol. Ondanks een bord bij de ingang dat toch niet aan duidelijkheid te wensen overlaat, zijn er nog steeds boten die binnenvaren op zoek naar een plek om te overnachten. Zwaaiend met zijn armen loopt havenmeester Age Hoekstra (49) telkens weer de steiger op. „Sorry, geen plek meer”, roept hij naar een gezin op een gigantisch motorjacht, een Brabantkruiser met de naam White Princess. „Misschien kunnen jullie het nog in de oude haven proberen?” (NRC)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht