123 stickers

Topzeilschoener 'Oosterschelde' op 30 april terug in Rotterdam na wereldomzeiling van anderhalf jaar

PERSBERICHT

Rotterdam – Woensdag 30 april keert de driemasttopzeilschoener ‘Oosterschelde’ terug in de Rotterdamse Veerhaven, haar thuishaven. Het grootste gerestaureerde zeilschip van ons land maakte een wereldomcirkeling, en legde hiermee in 1,5 jaar tijd ruim 45000 zeemijlen af, rondde drie beruchte kapen en bezocht behalve Brazilië, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland ook Antarctica.
Kapitein Gerben Nab, het brein achter onder meer de reis van de Beagle, had een droom voor ogen: samen met de twee andere Nederlandse historische schepen, ‘Europa’ en ‘Tecla’. Verenigd onder de naam ‘Dutch Tall Ships’ de drie beruchte kapen ronden: Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn.
Initiatiefnemer Gerben Nab: “De meeste mensen zijn niet meer gewend aan een situatie met veel minder prikkels. De regelmaat van het wachtlopen, de dagelijks gang van zon, maan en sterren het bewegen van schip op de zee.
Alle stormen en verschrikkingen van de zuidelijke oceanen worden aan Kaap Hoorn toegeschreven. Je kunt binnen een paar uur van windkracht 0 naar windkracht 8 gaan en weer terug. Een oceaanoversteek van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond is spectaculair. We reizen door de weersystemen en passeren de evenaar, als Neptunus het toelaat. Juist omdat het Suez kanaal onbegaanbaar is, of in ieder geval de Rode Zee en de Golf van Aden, gaan we weer rond de grote kapen varen. Zoals ze dat vroeger ook altijd deden. Een dergelijke reis voorbereiden kost heel veel inspanning. Wanneer je bereid bent om ècht hard te werken, dan kan je soms een droom verwezenlijken”
Op 30 april a.s. om 16:00 uur zullen kapitein Gerben Nab en zijn bemanning met de driemastschoener ‘Oosterschelde’ terugkeren in de Rotterdamse Veerhaven van deze historische zeereis.
In 18 maanden tijd werden veertien landen op vijf continenten bezocht en meer dan 45000 zeemijlen afgelegd. Maar bovenal werden de drie levensgevaarlijke kapen gerond: Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn. Een reis in de voetsporen van grote Nederlandse ontdekkingsreizigers als Abel Tasman en Cornelis de Houtman.
Meer informatie www.oosterschelde.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X