Informatie voor de watersporter

Tour langs zes VOC-steden van replica Halve Maen begint vrijdag 14 oktober in Enkhuizen

PERSBERICHT
HOORN, DELFT – Nederlands enige zeilende 17e -eeuwse replica, de Halve Maen, gaat On Tour. In de herfstvakantie vaart de Halve Maen van Hoorn naar de VOC-steden Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delft (Delfshaven) en Rotterdam. In iedere haven is een door de plaatselijke geschiedenis geïnspireerd programma, waarmee de lokale bijdrage aan de Gouden Eeuw wordt belicht. Zie, voel, ruik en proef het leven in de Gouden Eeuw!
Op donderdag 27 oktober legt de Halve Maen aan bij De Delft
Voor een dag zijn wij weer Delfshaven, de haven van Delft, met haar VOC-Werf en Zeemagazijn.
U heeft de unieke kans om de Halve Maen en De Delft in aanbouw zij aan zij te zien én de Halve Maen te bezoeken. En om dit te vieren, blijven wij extra lang open.
10.00 – 18.30
De Halve Maen is doorlopend geopend voor het publiek.
Onze gidsen en Kruitlopers staan klaar om u over de werf aan boord te loodsen waar u wordt rondgeleid door de bemanning van de Halve Maen . Op de kade zorgt de Equipage De Delft voor de juiste omlijsting en het nodige spektakel.
aansluitend
Vertrek De Halve Maen naar de volgende haven: de haven van Rotterdam
19.00 – 20.00
Korte thematische lezingen:
De Nederlandse wortels van New York
door dhr. Gert Tetteroo, directeur Stichting Henry Hudson 500
De VOC en Delft en Delfshaven
door Gilde Rotterdam
Geen toeslag op de normale entreeprijs
De Halve Maen is een replica van het schip waarmee Henry Hudson in 1609 probeerde een kortere zeeroute naar China te vinden, in opdracht van de VOC. Die vond hij niet, maar hij gooide wel als eerste Europeaan het anker uit bij een eiland, dat de Nederlanders ‘Manahatta’ noemden. Naar de Indiaanse naam die ‘de plaats waar wij het hout voor bogen halen’ betekent.
Nederlandse kooplieden roken na terugkomst van het schip direct grote kansen voor handel. Dat leidde tot het ontstaan van de kolonie Nieuw Nederland en de stad Nieuw-Amsterdam, het latere New York. In mei 2015 kwam een getrouwe replica van het schip voor vijf jaar uit de Verenigde Staten naar Nederland. Het Westfries Museum, het museum van de Gouden Eeuw, kreeg het schip in bruikleen.
Meer informatie www.halvemaenhoorn.nl en het volledige programma

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht