Informatie voor de watersporter

Toys For The Boys Rage Rond Onbemand Autonoom Varende Vaartuigen

Drie totaal verschillende projecten met één gemeenschappelijk doel. Hoe krijg je een onbemand vaartuigje autonoom varend naar de overkant van de oceaan? De geplande Atlantische reis van west naar oost van de Solar Voyager (toch wel zo’n vier bij één meter) was terdege voorbereid, maar het vaartuigje begon na ruim 20 dagen en 1000 kilometer kuren te vertonen aan één van de twee motortjes en het roer. Solar Voyager is door de Canadese Marine op 1 juli uit de oceaan gevist.
Het tweede AUSV (‘Autonomous Unmanned Surface Vehicle’)-project heeft Belgische roots en is nog in aanbouw. Dit vaartuigje moet het in 2017 van oost naar west gaan proberen. De onderneming is genoemd naar een bepaald fanatiek en levenslustig exotisch oceaanvisje, de ‘mahi-mahi’. Een beestje dat niet snel zou opgeven, getuige ook z’n gedrag aan de haak… Om het drukke kustverkeer te omzeilen zou dit bootje met een Torqeedo-motor geprogrammeerd worden met het state-of-the-art Traffic Avoidance System (TAS). Het walteam heeft een bovengemiddelde universitaire opleiding. Niet dat dit de kans op slagen nu direct 100 procent maakt (tenslotte is menig wetenschapper ten onder gegaan aan het verschil tussen theorie en praktijk), maar dan weet u in elk geval uit welke hoek de wind waait bij Project Mahi.

En toeval of niet… Een derde project in de race het autonoom en onbemand varen onder controle te krijgen, is afgelopen maand juist met succes afgerond. Het betreft de Sea Charger, die op 22 juli vanuit Californië op Hawaii is aangekomen. Het zou het eerste ‘unmanned surface vehicle’ (USV) ter wereld zijn, dat op louter zonne-energie een oceaan is overgevaren. In casu de Stille dus. Of in elk geval een deel ervan: 2413 mijl (4469 kilometer) in 41,4 dagen, d.i. een gemiddelde snelheid van 2,11 knopen. Ook Sea Charger is een garage-project van een paar al dan niet wetenschappelijk onderlegde hobbyisten en technische nerds.

En om het nog leuker te maken: er blijken heuse clubs en organisaties rond deze uitdaging te bestaan. Zo zijn er de World Robotic Sailing Championships (WRSC – van 5 tot 10 september 2016 in Portugal), Sailbot en de Micro Transat. U heeft het voor het uitzoeken…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht