Informatie voor de watersporter

Traditioneel aangeklede Bietentocht oogst met 25 platbodems recordaantal deelnemers

Zierikzee, Willemstad – Van 21 tot en met 25 oktober wordt voor de vijftiende keer de Bietentocht gehouden. Aan de zeiltocht doen deze keer meer dan 25 traditionele platbodems mee.

Met de Bietentocht willen de organisatoren de geschiedenis van de Zeeuwse bietenvaart in ere houden. De tocht voert vanuit Zierikzee via Colijnsplaat om de bieten op te halen, langs Goes, Benedensas. Op 24 oktober bereiken de schepen de eindbestemming: Willemstad.

Traditie
De beurtvaart werd vroeger gevaren met traditionele zeilvrachtschepen. Tot ver in de twintigste eeuw werd er, via deze beurtvaart, veel vracht vervoerd, waaronder suikerbieten. Een adequate motor was niet aanwezig en veel manoeuvres moesten dus ook onder zeil uitgevoerd worden. Veel beurtvaar schippers durfden niet in de Zeeuwse en Zuid Hollandse delta te varen. De wateren waren berucht om hun sterke stromingen, steile banken, getijden en de kleine haventjes, waar het moeilijk manoeuvreren was.
Tijdens de Bietentocht moeten de deelnemers deze manier van zeilen ook zo veel als mogelijk toepassen. Ook de kleding van de bemanning en de aankleding van het schip dienen met deze periode in overeenstemming te zijn. Hoe meer de deelnemers de traditie van de beurtvaart benaderen, des te hoger zal hun klassering zijn op 24 oktober in Willemstad. (Binnenvaartkrant)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht