Traditionele Schepen Beurs en Bootbouwschool organiseren van 5 tot 7 juli in Den Helder eerste Houten Boot Festival en een loterij met boot als hoofdprijs

PERSBERICHT
DEN HELDER – Door initiatiefnemer Bert van Baar van de Bootbouwschool wordt dit jaar van vrijdag 5 t/m zondag 7 juli samen met Jet Sluik, organisator van de Traditionele Schepen Beurs, het eerste Dutch Wooden Boat Festival (Nederlandse Houten Boot Festival) gehouden. Als locatie is gekozen voor Museumhaven Willemsoord op het Oude Rijkswerfcomplex Willemsoord in Den Helder.

Illustratie: DWBF

Het eerste Dutch Wooden Boat Festival gaat op vrijdag van start met de jaarlijkse Helderse Botterrace op het Marsdiep. Een waar spektakel dat door de Stichting Helderse Botters wordt georganiseerd. Daarnaast wordt het weekend nog feestelijker door de toevoeging van de Jutterhavendagen die op de zaterdag en zondag worden georganiseerd door Willemsoord BV en de op het complex gevestigde musea, ondernemers en de vele horeca-gelegenheden.
Gedurende het festival zijn niet alleen boten in het water, maar ook op de kades en in de verschillende loodsen te vinden. Te zien in de haven zijn onder andere diverse botters, waaronder de HD2 en RD28 uit Den Helder, de zeillogger James Haylett, de driemastbark Earl of Pembroke, de zeilende handelsvaarders Tres Hombres en Nordlys, de mijnenveger Hoogeveen, de Deense postboot Leprechaun, een Thames Wherry, een Noorse Oselver Fearing, alsmede in dok 1 het stoomschroefschip Bonaire en in de Medemblikker-loods o.a. de experimentele Windvinder.
Ondertussen hebben zich al diverse bouwers van houten boten voor deelname aan het festival aangemeld. Op het programma staan onder meer presentaties van het HMC uit Amsterdam, waar 25 jaar geleden de afstudeerrichting Jachtbouw is opgezet. Er weer aan Amateur BootBouw Award: de ‘ABBA 2019’. En vinden er demonstraties houtbuigen, beslagsmeden, zeilmaken en schiemannen plaats. Bezoekende schepen wordt na aanmelding via de mail een gratis ligplaats in de museumhaven aangeboden.
Jet Sluik, organisator van de Traditionele Schepenbeurs in november, voegt hieraan toe: “Het Dutch Wooden Boat Festival sluit naadloos aan bij onze wens om de traditionele scheepsbouw in stand te houden. Persoonlijk zet ik mij er dan ook graag voor in om ook in de zomer in Den Helder een evenement voor liefhebbers van mooie schepen neer te zetten.”
Het is gratis, moet ik me dan ook inschrijven?
Hoewel het deelnemen met en het bezoeken van houten schepen gratis is, moet u toch inschrijven. Wanneer u op tijd inschrijft sturen wij u een bewijs van inschrijving dat u aan de havenmeesters kunt laten zien en waarmee u gratis ligplaats aan- of staanplaats op de kade hebt. Ook willen wij om organisatorische reden graag weten op hoeveel gasten wij kunnen rekenen.
Dit mahonie Whitehall roei-zeilbootje van 4,20 m. wordt verloot voor een mooi project in Costa Rica! (Illustratie: DWBF)

Een boot verloot!
Houten boten bouwen en gebruiken is iets dat al 10.000 jaar gebeurd. Onlangs is Bert bij een project betrokken geraakt in Costa Rica dat hij graag wil steunen. Daarom wordt er een mahonie Whitehall roei/zeilbootje van 4,2 m verloot. Het is bouwnummer 100 van de Bootbouwschool. Ze is nog ongeschilderd maar verder wel compleet met roer, vlonders en zwaard.
Er worden 100 loten verkocht van €25 en de verloting is op zondag de 7e juli op het Festival.
De eerste loten zijn al gekocht dus wees er snel bij! Bijna de hele opbrengst gaat naar een groep ecologische vissers in Costa Pajaros, Costa Rica, die daarmee gereedschap kunnen aanschaffen voor de zelfbouw van hun eigen zeilende vissersbootje. Het hout krijgen ze van sailcargo.org in ruil voor wat vis!
Meedoen aan de verloting? Mail je naam en adresgegevens naar Bert van Baar en het aantal loten dat je wenst te ontvangen.
En een boot bij opbod te koop!
Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaat er ook een houten boot tegen opbod/per inschrijving worden verkocht! Met hetzelfde doel om bovenstaande vissers te helpen aan gereedschap. Het gaat om de Sharpie 12 NED 92 uit 1934, nog steeds in wedstrijduitvoering met vele extra’s; deze wordt gratis ter beschikking gesteld! Info? Mail naar Bert! (debootbouwschool@gmail.com)
Meer informatie www.dutchwoodenboatfestival.nl, en www.traditioneleschepenbeurs.nl