Informatie voor de watersporter

Transat Jacques Vabre 2015 met ‘zeilreuzen’-spektakel zal ook helderheid brengen in IMOCA foil-discussie

Le Havre – Morgen, zondag 25 oktober, klinkt om 13:30 uur het startschot voor de Transat Jacques Vabre 2015. De 12de editie van deze duo-handed wedstrijd (class 40, IMOCA, multi50 en ultime) naar Itajai in Brazilië, waaraan 42 boten meedoen, wordt een bijzondere. Het is in de IMOCA klasse de eerste krachtmeting tussen de oude en nieuwe generatie met hydrofoils.

Sommige boten moeten last minute eerst nog even worden gedoopt en 'de nieuwe foilende generatie'... (foto's TJV15 en Gitana)
Sommige boten moeten last minute eerst nog even worden gedoopt en ‘de nieuwe foilende generatie’… (foto’s TJV15 en Gitana)

Voor de nieuwe klasseregels geldt dat de ‘box-rules’ nog even vrij zijn, maar dat terwille van de veiligheid de boten wel allemaal over dezelfde mast en kiel moeten beschikken. Veel zeilers voelen dit als een beperking. Maar waar het deze wedstrijd vooral om draait, zijn de hydrofoils die voor de eerste maal zijn toegestaan onder deze monohulls.

Het onderwerp van de draagvleugels heeft het wereldje van de oceaanzeilers kompleet in twee kampen verdeeld. De komende Transat Jacques Vabre is de eerste krachtmeting met foils in de praktijk. De IMOCA’s 60 met hydrofoils komen niet helemaal los van het water, maar de lift van de vleugels drukt ze wel gedeeltelijk uit het water. Ze lopen minder hoog aan de wind, maar met ruimere wind bedraagt de winst in snelheid rond de twee knopen. Dat lijkt niet veel, maar over langere afstanden telt dit verschil wel op. Onder de twintig IMOCA-deelnemers behoren vijf boten tot de nieuwe generatie. Het zijn Safran, Banque Populaire VII, Edmond de Rothschild, St-Michel Virbac, en HUGO BOSS.

Een andere klasse die de aandacht zal trekken, is de totaal vrije ‘classe Ultime’ (trimarans tussen de 21.33 m/70 voet en 32.00 m/105 voet), waarin bekende namen als François Gabart en Thomas Coville. Het is de bedoeling dat deze ‘zeereuzen’ in 2019 een solo wedstrijd non-stop rond de wereld houden. De komende Transat Jacques Vabre is een eerste treffen tussen een aantal van deze nieuwe racemachines. (Nauticlink, www.transat-jacques-vabre.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht