windverwachting

Transat Jacques Vabre 2017 vanaf zondag eerste testcase voor nieuwe supersonische Rothschild-trimaran

Le Havre – Komende zondag 5 november start de tweejaarlijkse Transat Jacques Vabre zeilrace van Le Havre naar Salvador de Bahia in Brazilië. Het is een zeilwedstrijd voor een duo-bemanning in vier klassen: de Class40, die de afstand van 4350 mijl in een dag of 25 zal afleggen, de Multi50 en IMOCA en de nieuwe Classe Ultime van foilende reuzentrimarans, die als het niet tegenzit nauwelijks 10 dagen nodig zullen hebben tot de finishlijn.


De sfeer aan boord van de Maxi Edmond de Rothschild

De meeste aandacht gaat uit naar de krachtmeting in de Classe Ultime, waarin de gloednieuwe koolstof Maxi Edmond de Rothschild (32 x 23 meter met een mast van 37 meter) zich voor het eerst zal meten met twee andere conventionelere (..) ‘Ultims’. Met een zeiloppervlak van zo’n vier tennisbanen zal het vaartuig geschipperd door het ‘Gitana Team’ Sébastien Josse en Thomas Rouxel zich op z’n foils verheffen om snelheden tot rond de 50 knopen (83 km/u) te ontwikkelen. Ook deze boot – kostprijs 12 miljoen euro – komt weer van de tekentafel van Guillaume Verdier, specialist in foils. Spectaculair, maar ook spannend om de boel onder controle te houden. En vanwege de hoge snelheid wordt rekening gehouden met serieuzere en andersoortige blessures dan men tot nu toe in de zeilsport gewend is.

Het is deze gigareus van Rothschild, die het op zal nemen tegen twee andere al eerder bewezen zeereuzen, de Sodebo Ultim’ van Thomas Coville en Jean-Luc Nélias, en de Prince de Bretagne van Lionel Lemonchois en Barnard Stamm. Ook geen kleintjes, maar net even uit een andere ontwikkelingsfase van de foils onder dit type trimarans. De ontwikkeling gaat zo snel, dat de zeilers zelf het gevoel hebben in een groot laboratorium op zee te werken. Het pleit lijkt al voor de start beslecht in het voordeel van de Maxi Edmond de Rothschild. Tegen de tijd dat de andere klassen zullen starten voor de kust van Etretat, zullen de Ultims al kleine stipjes aan de horizon zijn…. (Nauticlink, Libération, www.transatjacquesvabre.org, www.gitana-team.com)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X