Informatie voor de watersporter

Trimaran Spindrift op jacht naar Jules Verne Trophy onder gunstige omstandigheden vertrokken

Ouessant (F) – Vandaag woensdag 16 januari is Yann Guichard, schipper van de 40 meter lange trimaran Spindrift 2 om 11:47:27 UTC over de denkbeeldige startlijn tussen de vuurtoren van Créac’h op het kanaaleiland Ouessant en de Engelse Cape Lizard gevaren. Samen met z’n 11-koppige bemanning doet de Fransman een aanval op het Jules Verne record. Dit betreft de absoluut snelste tijd waarin men via de drie kapen (Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn) om de wereld kan zeilen.

BREST, FRANCE, JANUARY 16th 2019: Spindrift racing gets ready for the start of the Jules Verne Trophy. (Foto Chris Schmid/Spindrift racing)

Om het record te verbreken moet Spindrift 2 uiterlijk op 26 februari 11u 16m 57sec UTC weer terug zijn. Daarbij horen dan gemiddelde snelheden van boven de 35 knopen… De omstandigheden bij de start waren rustig. Een kalme zee en een 20 knopen zuidwestenwind. Guichard speculeert er op dat hij snel de stroming van een naderend front kan oppikken, die de zwart-goudkleurige reuzentrimaran in een recordtijd via Madeira, de Canarische Eilanden en Kaap Verdië naar de evenaar moet stuwen. Volgens de router aan de wal Jean-Yves Bernot zou dit bij de huidige verwachtingen al zondag of maandag kunnen lukken.

OUESSANT, FRANCE, JANUARY 16th 2019: Spindrift racing at the start of the Jules Verne Trophy. (Foto Chris Schmid/Spindrift racing)

Volgens het ideale schema zou de boot in ongeveer 12 dagen Kaap de Goede Hoop moeten ronden. Het huidige record van 40 dagen (Francis Joyon) hoopt Guichard twee dagen scherper te kunnen stellen. Veel zal ook afhangen van de weersituatie op de zuidelijke Atlantische Oceaan, waar het befaamde hogedrukgebied van Sint Helena de zeilers al dan niet zal tot een langere route zal dwingen. (Nauticlink, Spindrift, actuele positie)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht