Informatie voor de watersporter

Turks-Amerikaanse boot Team Alvimedica is vijfde deelnemer aan Volvo Ocean Race 2014-2015

PERSBERICHT
alvimedica_logoLeidschendam – Zeven jaar geleden troffen enkele, jonge Amerikaanse zeilfanaten elkaar op de set van een Disney-film. Ze droomden ervan op een dag hun eigen campagne te lanceren voor ‘s werelds zwaarste beproeving voor zeezeilteams, de Volvo Ocean Race. Vandaag werd in Istanbul, thuisbasis van de hoofdsponsor, die lang gekoesterde ambitie waarheid met de aankondiging van Team Alvimedica’s deelname aan de editie van 2014-15.
Mark Towill was net 18 toen hij de vier jaar oudere Charlie Enright ontmoette. Beiden speelden in de Disney reality zeilfilm ‘Morning Light’. Daarin werd een zeiljacht gevolgd dat de Stille Oceaan overstak, waarbij grote namen uit het zeezeilen werden gebruikt.
Enright, nu 29, vertelt verder: ‘We kwamen elkaar tegen bij de trials en we zagen beiden dat filmproject als de start van onze droom, de Volvo Ocean Race. Op de set van Morning Light hadden we veel Volvo-veteranen als onze coaches. Denk aan Stan Honey, Mike Sanderson en Jerry Kirby. Zij legden voor ons het fundament met betrekking tot oceaanracen op hoog niveau.”
‘Die visie is sinds lange tijd duidelijk en heeft als motivatie gediend voor alles wat we hebben gedaan”, voegt Towill eraan toe. Ze richtten samen hun eigen bedrijf op: ‘All American Ocean Racing’ vanuit Newport, Rhode Island. Daar zal de race in mei 2015 stoppen.
‘Ondanks de geweldige start met de Disney-film is het absoluut geen gemakkelijke weg geweest. We hebben veel uren besteed aan zijwegen om er doorheen te kunnen breken. Het gaat erom dat je je eigen kansen creëert. We hebben van heel veel mensen hulp gekregen om onze ambitie werkelijkheid te laten worden.”
Van droom tot werkelijkheid
Hun droom begon langzaam concrete vormen aan te nemen in oktober 2011. Toen nodigde de Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad het duo uit om in Alicante de start van de elfde editie bij te wonen. Enright en Towill stortten zich volledig op de zoektocht naar een hoofdsponsor. Ze vonden het ambitieuze, jonge bedrijf Alvimedia om hun project van een droom naar de startlijn te brengen, op 4 oktober 2014 in Alicante, Spanje.
Alvimedica, marktleider in de productie van medische stents en catheters in thuisland Turkije, opende in het najaar van 2012 zijn marketingkantoor in Amsterdam. Het bedrijf vormt de perfecte match met het team dat als doel heeft een bemanning van hoofdzakelijk onder de 30 jaar samen te stellen.
Door slagvaardig en innovatief te zijn en gewaagde, zakelijke besluiten te durven nemen op de Amerikaanse markt, werd Alvimedica één van de snelst groeiende, jonge ondernemingen in Turkije. Nu wil het management zijn horizon verbreden door nieuw terrein te veroveren. De Volvo ocean Race en de Jong Amerika-bemanning vormen daarvoor een geweldig platform. Alvimedica CEO Dr Cem Bozkurt: ‘We hebben als jonge onderneming een grote ambitie op de mondiale markt. In het zeilen hebben we dezelfde doelstellingen. De Volvo Ocean Race is een snel en dynamisch evenement, dat net als Alvimedica de laatste technologie gebruikt. We zijn trots dat we voor de allereerste keer de Turkse vlag voeren op een deelnemende boot aan ‘s werelds meest uitdagende zeilrace.”
Bemanning
Enright wordt de schipper en samen met Towill zijn zij tot dusver de enige, bevestigde bemanningsleden van Team Alvimedica. De volgende stap zal de selectie van zoveel mogelijk jonge zeezeilers zijn. ‘Het plan is dat we eerst in Amerika naar geschikte kandidaten kijken. Vervolgens breiden we uit naar andere landen over de hele wereld, inclusief Turkije en Italië”, aldus Towill.
Frostad verwelkomt met plezier de Jong Amerika-campagne en de hoofdsponsor als het vijfde, bevestigde deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2014-15. ‘Dit is één van de spannendste teams die ik heb zien komen sinds ik deze baan heb”, zei Frostad. ‘Team Alvimedica is precies dat waarvan ik sinds 2008 droom, toen ik in het racemanagement kwam: jonge mensen die het initiatief nemen om een project op te starten.”
‘We heten de nieuwe sponsor uit Turkije eveneens van harte welkom. In dat land was veel interesse voor de afgelopen race en de zeilsport is daar groeiende. Het gaat om een medisch technologiebedrijf dat zich richt op het hart. Ik denk dat de Volvo Ocean Race fysiek en cardiologisch tot de zwaarste beproevingen behoort. Dat wordt dus een interessante studie!”
Bill Erkelens wordt de team CEO. Hij is een bekende naam in de Amerikaanse zeilsport en speelde een leidende rol in het management van diverse America’s Cup campagnes.
Team Alvimedica voegt zich bij Team SCA, Abu Dhabi Ocean Racing, Dongfeng Race Team en Team Brunel in de race van 2014-15. De vloot racet in negen maanden over 38.739 nautische mijlen. De finish is op 27 juni 2015 in Göteburg.
About Alvimedica
Alvimedica is a young, agile company devoted to developing minimally-invasive medical technologies for medical professionals looking for the next level of innovation in the operating room. Alvimedica firmly believes that working closely with physicians is the best way to improve their product solutions and services in the interest of patients around the globe. Medical professionals are invited to visit the Alvimedica Centers of Excellence in R&D in Turkey, Italy and the Nederland to present and discuss new treatment options, resulting in a growing and innovative product portfolio for endovascular and interventional cardiology.
About All-American Ocean Racing
All-American Ocean Racing are a team of young, qualified and driven sailors who met on the set of the Disney sailing movie, Morning Light. Lead by Charlie Enright from Rhode Island and Mark Towill from Hawaii, they aim to recruit mainly from a pool of sailors under 30. All-American Ocean Racing are dedicated to winning the race, taking American sailing to the next level, delivering a robust return on their sponsor and supporter’s investments – and living their teenager dream.
Meer informatie www.volvooceanrace.org, www.allamericanoceanracing.org, www.alvimedica.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht