Informatie voor de watersporter

Twee incidenten binnen 48 uur bewijzen het belang van het dragen van reddingsvesten

Zeiler door KNRM gered na 14 uur vermissing.

Zaterdag verdronk een zeiler bij Enkhuizen. Hij droeg helaas geen reddingsvest. Maandagochtend werd een zeiler bij Urk gered, 14 uur nadat hij van zijn catamaran was gevallen. Hij overleefde het dankzij zijn reddingsvest.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) voer zaterdagmiddag 13 mei uit voor een zeiler die overboord was geslagen van een zeiljacht nabij Enkhuizen. De man is door een klap van de giek vermoedelijk bewusteloos te water geraakt en direct onder water verdwenen. Er is urenlang naar hem gezocht. Hij is gisteren levenloos onder water gevonden door de politie. De man droeg geen reddingsvest.

Zondagavond 14 mei viel een zeiler overboord van zijn éénpersoonscatamaran nabij Urk. De catamaran zeilde door en de man wist na uren zwemmen een onbemande, voor anker liggende duwbak te bereiken. Daar werd hij maandagmorgen, 14 uur later en onderkoeld, gevonden door de redders van de KNRM. De man overleefde het dankzij zijn reddingsvest en zeilkleding.

Wie drijft kan gevonden worden

Het gebeurt ieder jaar weer dat watersporters te water raken zonder reddingsvest en overlijden door verdrinking of onderkoeling. Gemiddeld zo’n acht keer per jaar zoekt de KNRM vergeefs naar overlevenden. En dat terwijl een reddingsvest ervoor zorgt dat iemand blijft drijven en snel gevonden kan worden.

Uit onderzoek is gebleken dat slechts 25% van de watersporters met enige regelmaat een reddingsvest draagt. In de meeste gevallen wordt het vergeten of onnodig gevonden dit essentiële beschermingsmiddel aan boord te dragen. Er bestaat voor watersporters geen verplichting tot het dragen van een reddingsvest, in tegenstelling tot de beroepsvaart. De KNRM adviseert dringend het reddingsvest uit gewoonte altijd te dragen aan dek. Liefst zelfs voordat je aan boord stapt van een boot, want zelfs in jachthavens verdrinken mensen die misstappen en niet meer aan boord kunnen komen.

Zeg niet ‘nooit’

De grootste risico’s lopen zeilers, gevolgd door snelle motorbootvaarders. Maar zelfs sloepvaarders doen er goed aan op ruim open water een reddingsvest te dragen. Het aanbod aan kleine, soepele reddingsvesten met veel bewegingsvrijheid is groot. Ze vullen zich automatisch met lucht na het te water raken. Beschouw het als je veiligheidsgordel die je in de auto ook draagt. Zeg niet dat je het nooit nodig denkt te hebben, maar wees blij het te dragen als het tóch nodig is.

Laat je adviseren in watersportzaak

De KNRM geeft veel informatie over reddingsvesten op haar website. Voor deskundig advies en een goede keuze ga je echter naar een watersportzaak. Daar kies je het reddingsvest dat past bij jouw watersportplezier.

De geredde zeiler wordt in het boothuis van KNRM Urk onderzocht door een arts van de Kustwacht-helikopter. Hij maakt het goed en dankt zijn leven aan zijn reddingsvest (linksvoor) en goede zeilkleding.

Voor meer informatie: knrm.nl

Foto: KNRM-reddingboten van Urk – foto Flying Focus

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht