Informatie voor de watersporter

Twee nieuwe Nederlandse lange afstand zeilers hebben voor 2013 maar één doel: de Transat 650

Medemblik – Florian Lakeman (25) en Sander Vogelenzang (22) hopen in oktober in het Franse Douarnenez van start te gaan tijdens de Transat 650, de bekende solorace in piepkleine bootjes over ruim 4000 mijl van Frankrijk naar Zuid-Amerika. Beiden varen in de zogenaamde Protoklasse. Florian met een boot die hij tweedehands heeft gekocht. Sander met zijn zelf gebouwde mini.

De twee jonge zeilers leven al jarenlang voor wat de race van hun leven moet worden. “Jaren geleden mocht ik aan boord kijken van oud-Mini Transat zeiler Sander Bakker. Mijn eerste reactie was: dat wil ik ook. Het heeft mij niet meer losgelaten,” vertelt Sander Vogelenzang die iedere verdiende euro, hij werkt bij Jachtbouw Vels in Medemblik in zijn boot steekt. Voor zijn trainingsmaatje Florian Lakeman geldt hetzelfde. Een paar jaar geleden kocht hij een gebruikte boot, waarmee hij diverse wedstrijden zeilde. Maar deze mini-racer bleek in een veel slechtere staat, dan Florian had voorzien. Na een wedstrijd in Frankrijk werd de boot total loss verklaard. Een flinke tegenvaller, maar Lakeman wist een nieuwe, gebruikte boot op de kop te tikken waarmee hij aan de Transat 650 hoopt mee te doen.

Het begin van het nieuwe jaar staat in het teken van veel klussen, trainen en kwalificatie-mijlen zeilen. “Een half dagje varen zorgt op dit moment voor drie weken aan nieuwe klussen,” aldus Sander in een videoportret dat Zeilen redacteur Eric van Staten van de twee ambitieuze zeilers maakte tijdens een training in Medemblik. (Zeilen)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht