Informatie voor de watersporter

Tweede Friese ‘Leer Varen Dag’ trok vorige week zaterdag weinig, maar wel enthousiaste bezoekers

Heeg – Bijna 7 knopen zeilde de Explorer two afgelopen zaterdag. Heel schuin en met een vaartje van 13 kilometer per uur scheerde het luxueuze zeiljacht over het Heegermeer. Aan het stuurwiel een onervaren landrot. Alleen mogelijk op Leer Varen Dag.

Rinkeldekinkel! Beneden in de kajuit kletteren pannen van het aanrecht als de Explorer two overstag gaat. „Het gaat hier helemaal fout!” roept Job Verdouw (10). Zijn vader heeft echter geen tijd om de kajuit in te duiken. Met windkracht 5 en een zeiloppervlakte van 56 vierkante meter wil de Beneteau Oceanis 34 maar één ding: scherp in de wind zo hard mogelijk vooruit.

Voor een onervaren stuurman is dat nog niet zo eenvoudig. Te veel in de wind sturen –oploeven– betekent dat het zeil gaat klapperen en niet meer mooi strak staat. De vaart gaat er onmiddellijk uit.

Te dwars in de wind –afvallen– zorgt ervoor dat het zeiljacht in een hoek van 45 graden gaat liggen. Zo schuin betekent niet automatisch dat het schip veel harder vaart. (Reformatorisch Nieuwsblad)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht