Tweede leven voor ‘scheepjes-kunst’ Prinses Beatrixsluis

Nieuwegein – Veel schippers kennen het kunstwerk met de twintig scheepjes dat op de Prinses Beatrixsluis hing. Het zat aan de pilaar van de loopbrug naar de oude bedienruimte. De pilaar werd gesloopt, maar het kunstwerk kreeg een tweede leven. Het hangt nu aan de werkloods van het sluiscomplex.

Foto: RWS

Het kunstwerk van twintig scheepjes, die tussen de 50 en 90 centimeter groot zijn, is gemaakt door de Nieuwegeinse kunstenaressen Betty de Groot en Jacqueline Tijssen. In 1999 maakten zij samen met een aantal andere Nieuwegeinse kunstenaars kunst in een paar zeecontainers bij de sluis. Dit was ter gelegenheid van de oplevering van het (nu verwijderde) bediengebouw en de loopbrug. Zij maakten toen een soort letterbak met schepen van klei. Rijkswaterstaat gaf de keramisten daarna opdracht om twintig schepen te vervaardigen.

Tot verbazing en vreugde verdwenen scheepjes niet in container…
De scheepjes raakten onlosmakelijk verbonden met het sluiscomplex. Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk vroegen Betty de Groot en Jacqueline Tijssen dan ook om mee te denken over een reddingsplan en een geschikte nieuwe plek. Jacqueline Tijssen: ‘Tot onze grote verbazing en vreugde verdwenen de scheepjes niet in een afvalcontainer. De oude werkloods werd de nieuwe plek. Onze zorg was of de scheepjes de tand des tijds hadden doorstaan. Groot was onze opluchting toen bleek dat, op een enkel haarscheurtje na, de scheepjes nauwelijks te lijden hadden gehad.’ (www.rijkswaterstaat.nl, binnenvaartkrant.nl)