Persbericht
Portugal – Floris van Hees (38) en Ivar Smits (42) zijn Sailors for Sustainability. Op 13 juni 2016 vertrokken ze met hun klassieke zeilschip Lucipara2 uit Amsterdam voor een ontdekkingsreis rond de wereld. Reizend op windenergie zijn ze op zoek naar oplossingen voor duurzaamheids-problemen. Daarbij richten zij zich op belangrijke aspecten van samenleving en natuur, zoals transport, energie, voedsel en woningbouw.
Hun missie: laten zien dat een duurzame toekomst mogelijk is. Door positieve voorbeelden uit de hele wereld te tonen, willen ze zo veel mogelijk mensen inspireren. Hun hoop is dat de oplossingen op grote schaal worden toegepast, wat de overgang naar een duurzame samenleving zal versnellen.
Duitse en Scandinavische inspiratie
Zes maanden na hun vertrek zijn Van Hees en Smits in Portugal aangekomen. Ze hebben niet de gebruikelijke route via het Kanaal gevolgd, maar zijn eerst naar het Noorden gevaren. ‘We wisten dat de Scandinavische landen op veel gebieden vooruitlopen als het gaat om duurzaamheidsoplossingen. Daarom wilden we hier onze reis beginnen’, vertelt schipper Smits. ‘Via Duitsland, Denemarken en Zweden zeilden we naar Bergen in Noorwegen. Pas daarna zijn we de ganzen naar het Zuiden gevolgd.’ De omweg stelde niet teleur. In Duitsland bezochten ze Europa’s grootste gemeenschapslandbouwbedrijf (Community Supported Agriculture), waar de boer direct aan consumenten levert. Zijn biologisch-dynamische oogst wordt zo gegarandeerd afgenomen, waardoor hij een vaste bron van inkomsten heeft. In Kopenhagen zagen ze welke maatregelen de stad onderneemt om in 2025 CO2-neutraal te zijn, zoals de aanleg van wandel- en fietsbruggen, uitbreiding van het metronet en de bouw van een biomassa-energiecentrale.
Ook deden ze het Deense eiland Samsø aan.
Het is ongeveer zo groot als Texel en volledig zelfvoorzienend met hernieuwbare energie. De bewoners zijn nauw betrokken bij de energierevolutie op het eiland en mede-eigenaar van de windmolens en biomassa-warmtecentrales. De Noren op hun beurt zijn wereldkampioen waterkracht en elektrisch vervoer. Over de grootste fjord vaart de Ampere, ’s werelds eerste volledig elektrisch aangedreven autoveer. Van Hees en Smits voeren mee in een geleende Tesla. Toepasselijk, want een op de vier nieuw verkochte auto’s in Noorwegen rijdt elektrisch.
Richting het Zuiden
Ook in het Verenigd Koninkrijk en Spanje kwamen de Sailors for Sustainability inspirerende voorbeelden tegen. In Schotland wordt hard gewerkt aan energieopwekking uit zee. In kustgebieden met gemiddeld veel golfslag of getijdenstromen, bieden onderwaterinstallaties een uitkomst om hernieuwbare energie op te wekken. Spanje heeft met het bedrijf Mondragón een succesvol voorbeeld van een grootschalige coöperatie: medewerkers zijn gezamenlijk eigenaar van het bedrijf waarvoor ze werken en bepalen mede het beleid en de beloningsstructuur. Eerlijk werk, werkzekerheid en democratie op de werkvloer staan centraal.
Co-schipper Van Hees: ‘Het is buitengewoon inspirerend om te zien hoeveel duurzame oplossingen al in de praktijk werken en hoe enthousiast mensen erover zijn. Het is alsof we stukjes verzamelen voor een grote duurzaamheidslegpuzzel. Als deze allemaal bij elkaar worden gelegd, wordt het beeld van een duurzame toekomst zichtbaar.’
Publiciteit om mensen te inspireren
De Sailors for Sustainability bloggen en vloggen over de gevonden oplossingen. Dit doen zij op hun eigen website en sociale media in het Engels, en via interne en externe communicatiekanalen van bedrijven- en mediapartners ook in het Nederlands. Zo hopen de zeilers zo veel mogelijk mensen te bereiken en te inspireren. Daarnaast helpen sponsorbijdragen van partners de grotendeels zelf gefinancierde reis mogelijk te maken. ‘Een zo groot mogelijk bereik, zodat we veel aandacht kunnen opwekken voor de duurzame oplossingen die al werken en erom schreeuwen om ook elders te worden toegepast’, vat Smits hun mediadoel samen. Ze staan daarom ook open voor meer partnerschappen om hun doel te verwezenlijken.
Nog jaren onderweg
De zeilers hebben inmiddels zo’n vijftien duurzame oplossingen verzameld, maar hun reis is nog maar net begonnen. Komend jaar willen ze duurzame oplossingen ontdekken in verschillende landen aan de Middellandse Zee. Begin 2018 staat de oversteek naar Zuid-Amerika gepland. Op de route liggen vervolgens de Stille Oceaan, Nieuw-Zeeland, Australië en Azië. Naar verwachting zal de hele wereldreis enkele jaren in beslag nemen.
Volgen en partner worden
Meer informatie over hun reis, de duurzame oplossingen en mogelijkheden om partner te worden van Stichting Sailors for Sustainability zijn te vinden op de website.
Meer informatie www.sailorsforsustainability.nl
Tweetal zeilers bezoekt sinds half jaar Europese duurzaamheidsprojecten met energiezuinige zeilboot
Lees ook
Unieke Bedrijfsruimte aan de Maas te koop
6 november 2024
Vaarroute Zaandam: varen door Broek in Waterland
17 oktober 2024