Informatie voor de watersporter

Twentse broers na drie jaar klaar met restauratie bakdekker uit 1933

AMSTERDAM – Het mag misschien wat bizar klinken, maar een van de blikvangers van de tachtig jaar oude bakdekker ‘Lady Eemee’ is het kleinste kamertje. Vanwege de in het oog springende wc-pot die er staat…

De broers Harry (71) en Henk (69) Alberink uit het Twentse Vasse knapten de historische boot – die decennialang een vast plekje had in een van de Amsterdamse grachten, vrijwel op de stoep van theater Carré – eigenhandig op. Een huzarenklus waarmee ze een slordige drie jaar onder de pannen waren.

Varend monument
De ‘Eemee’, zoals het vaartuig aanvankelijk heette, werd door de broers naar Twente gehaald, waar het bijna tien meter lange varende monument maar net in de loods paste. De bakdekker was in vervlogen tijden – globaal genomen tussen 1920 en 1940 – vooral populair bij de gegoede burgerij. Bij dit type boot is het voordek verhoogd tot het zogenoemde bakdek met daaronder meestal het woongedeelte, inclusief kombuis en toilet. Het achtergedeelte is open, terwijl de motor voorin de kuip staat. (De Telegraaf Vaarkrant)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht