Uiterste poging zeezeiler Henk de Velde om sponsor te vinden voor deelname Route du Rhum 2018

PERSBERICHT

Amsterdam – Twee jaar geleden op de Hiswa 2015 lanceerde Henk de Velde zijn plan om de solo zeilwedstrijd Route du Rhum 2018 te varen. Hij was bij de start geweest van de 2014 editie en ontmoette daar ex-collega’s, meestal Fransen, maar ook Sir Robin Knox Johnston, de eerste man die solo non-stop rond de wereld zeilde, in 1968. Henk kocht ooit de 60 ft catamaran British Airways van Robin en zeilde daar mee in 1988/89 in 158 dagen rond de wereld inclusief een noodstop in Nieuw Zeeland.

Robin was deelnemer van de Route du Rhum 2014 met zijn eigen Open60, een ouder type IMOCA 60. Hij was 75. De winnaar van de race was Loïc Peyron in 7,5 dagen. Robin deed er 21 dagen over en kwam als derde binnen in de open Rhum klasse. De uiterst populaire Route du Rhum is al 40 jaar oud en wordt elke vier jaar gezeild. Het is een solo wedstrijd van Saint Malo (Frankrijk) naar Guadeluope. Er deden in 2014 92 boten mee, verdeeld over vijf klassen.

Daar in 2014 ontstond het plan.
We zijn nu twee jaar verder en voor De Velde is nog geen hoofdsponsor gevonden. Henk overweegt de campagne dan ook te stoppen. “Het heeft geen zin meer, een sponsor zal het niet alleen doen voor die vijftien dagen wat mijn overtocht zal duren, ondanks de enorme publiciteit, maar die is te kortstondig, een sponsor wil meer en dat is begrijpelijk”, zegt hij. Door het verstrekken van de tijd vervallen diverse evenementen en daardoor high-light-exposure voor de sponsor. “Ik kan de boot nog een keer laten zien op een Hiswa te Water en ik zou na de race er de St Maarten Heineken Regatte aan kunnen verbinden maar dat is ook alles…”

Het benodigde bedrag (minimaal € 200.000) om de 16 meter Tennant catamaran, die hij er voor had willen hebben zijn niet binnengehaald en soms moet je dan een beslissing maken. ‘Better a decision than no decision‘, citeert Henk de Velde nu Pieter Heerema die vorige week op 65-jarige leeftijd juist de Vendée Globe rond de wereld heeft uitgevaren.

Helemaal geeft De Velde het echter nog niet op: “Ik ga geen actieve campagne meer voeren, maar je weet nooit wie ik tegen het lijf loop….”

Op vrijdag 10 maart is De Velde van 13.00 tot 14.30 op de HISWA aanwezig in het Paviljoen Zeemanschap, standnummer 07.205. (Nauticlink, www.henkdevelde.com)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X