Informatie voor de watersporter

Uitslagen Medemblik Regatta 2018: één maal goud, vier maal zilver, en één maal brons voor Nederlandse zeilers

PERSBERICHT
MEDEMBLIK – Ondanks het lichte weer bij de Medemblik Regatta konden op zaterdag alle medalraces gevaren worden. De Nederlandse zeilers, waarvan elf boten de medalrace voeren in verschillende klassen, haalden samen zes medailles op. Goud voor Daphne van der Vaart (Laser Radial) zilver voor Lilian de Geus (RS:X-women), Bekkering & Duetz (49erFX), Maxime Jonker (Laser Radial) en Yuri Hummel (Laser) en brons voor Van Aanholt & Jongens (49erFX).
Zilver voor Bekkering & Duetz, Brons voor Van Aanholt & Jongens in 49erFX
49erFX-dames Bekkering & Duetz gingen hun medalrace in vanuit de eerste plek overall. Voor hen was het zaak om het Britse duo Dobson & Tidey niet meer dan 1 plek uit te laten lopen. Het Nederlandse duo ging goed van start, maar wegens een strafrondje op het water na een protest, kwamen de Britten aan kop te liggen. Bekkering & Duetz kwam als 3e over de finishlijn, waardoor ze met slechts 1 punt verschil naast het goud grijpen en het zilver pakken.
Annette Duetz vertelt: “We lagen er best wel goed voor, maar we hebben onnodig risico genomen tijdens de race. Dat was echt zonde. Maar uiteindelijk zijn we wel heel blij met de week, alleen jammer van het resultaat. We hadden ‘m graag willen winnen!”
Het brons bij de 49erFX ging naar het eveneens Nederlandse duo Odile van Aanholt & Marieke Jongens, die de medalrace als 5e finishten. Dewi Couvert & Jeske Kisters finishten tweede en eindigen op de 5e plek en Willemijn Offerman & Cecile Janmaat eindigen de Medemblik Regatta op de 9e plek.
Eindklassment 49erFX
Dobson & Tidey (GBR), 45 pnt
Bekkering & Duetz (NED), 46 pnt
Van Aanholt & Jongens (NED), 64 pnt
Zilver voor Lilian de Geus
RS:X-windsurfster Lilian de Geus stond voor een flinke opgave. Zij had voorafgaand aan haar medalrace de Poolse Noceti Klepacka en de Russin Elfutina voor zich in het overall klassement. De Geus maakte vanuit haar derde positie nog kans op het zilver, maar dan zou ze Elfutina op minimaal 4 plekken achter zich moeten laten tijdens de medalrace. Een opgave waar De Geus zich niet door af liet schrikken. Ze finishte de medalrace overtuigend als eerste, de Russin als 7e. Met een totaal 73 punten pakt de Geus het goud en moet Elfutina met 78 punten genoegen nemen met het brons. Het goud gaat de Poolse Noceti Klepacka.
Lilian de Geus vertelt: “Het ging super goed. Ik kon mijn plan goed uitvoeren en voer mijn eigen race en het was wel gunstig dat de Russin best veel risico nam. We gingen beide voor ons eigen ding, maar als ik in haar schoenen had gestaan had ik het wel anders aangepakt!”
Eindklassement RS:X-women
1. Zofia Noceti Klepack (POL), 57 pnt
2. Lilian de Geus (NED), 73 pnt
3. Stefania Elfutina (RUS), 78 pnt
Vierde plek voor Badloe
Kiran Badloe finishte zijn medalrace als 1e, maar kon voorafgaand aan die race al niet meer zakken of klimmen in het klassement. Badloe eindigt zijn Medemblik Regatta op de 4e plek, met 54 punten.
Eindklassement RS:X-men
Yoav Cohen (ISR), 36 pnt
Maciej Kluszczynski (POL), 39 pnt
Kieran Holmes-Martin (GBR), 48 pnt
Zilver voor Yuri Hummel in Laser, vijfde plek voor Niels Broekhuizen
In de Laser Standard konden de mannen, na een tijdje uitstel, onder zeer lichte omstandigheden van start. De Belg William de Smet finishte de race als eerste, gevolgd door Niels Broekhuizen. Yuri Hummel kwam als zesde over de finishlijn. Hummel pakt daardoor met een totaal van 56 punten het zilver en Broekhuizen klimt op de laatste dag bij de Medemblik Regatta van een 8e naar de 5e plek.
Eindklassement Laser
Elliot Hanson (GBR), 28 pnt
Yuri Hummel (NED), 56 pnt
Eliot Meceron (SUI), 60 pnt
Goud voor Daphne van der Vaart, Zilver voor Jonker
Ook bij de Laser Radial krijgen de dames te maken met uitstel, maar aan het einde van de dag werd het startsein toch nog gegeven. Daphne van der Vaart greep al gauw de leiding en gaf die voorsprong niet meer uit handen. Ze finishte haar race na een spannende laatste downwind als eerste en wint daarmee de Medemblik Regatta bij de Laser Radial met 14 punten. Maxime Jonker finishte haar medalrace als 3e en pakt het zilver met 35 punten.
Van der Vaart kijkt positief naar haar week in Medemblik: “Het is wel leuk om te winnen natuurlijk! Het strategische spelletje kwam hier aan bod. Daar wilde ik graag aan werken en dat is dus wel gelukt! Het was ook de allereerste keer dat we met boundaries (fysieke grenzen op het water, red.) voeren. Dat maakte het spannender van begin tot eind.””
Eindklassement Laser Radial
Daphne van der Vaart (NED), 14 pnt
Maxime Jonker (NED), 35 pnt
Elena Vorobeva (CRO), 35 pnt
En ook de organisatie van de Medemblik Regatta blikt terug op een succesvolle week aan het IJsselmeer. Joost Brouwer, woordvoerder Medemblik Regatta vertelt: “Er is een ding dat je niet kunt plannen en dat is het weer. We hadden lastige condities deze week, maar het race comité heeft ervoor gezorgd dat alle races gevaren konden worden. We zijn ontzettend blij met hoe deze week verlopen is!”
Meer informatie www.medemblikregatta.org en ‘Drie Belgische top-5 plaatsen in de Medemblik Regatta’ – Clubracer