Uitvinder wetsuit Jack O’Neill op 94-jarige leeftijd overleden

Santa Cruz (Californië, VS) – Surflegende Jack O’Neill is op 94-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan ontwikkelde in de jaren vijftig wetsuits van neopreen, waardoor surfers langer warm bleven in het water.

O’Neill leefde voor het surfen. Hij begon meer dan een halve eeuw geleden in de jaren 50 te sleutelen aan kleding die langere surfsessies in het koude water in Noord-Californië mogelijk zou maken. Hij stond daarmee aan de basis van het gelijknamige bedrijf.

“Mensen lachten ons aanvankelijk uit om die wetsuits”, zei O’Neill. “Totdat ze zagen dat wij als eersten het water ingingen en er als laatsten uitkwamen.” O’Neill droeg een ooglapje nadat hij door het gebruik van de eerste (te) elastische leashes tijdens het surfen zijn plank in zijn linkeroog had gekregen.

O’Neill woonde in Santa Cruz (Californië) in een huis met uitzicht op de oceaan en op loopafstand van een goede surfplek. Jack O’Neill overleed thuis in het bijzijn van zijn familie. (RTLNieuws.nl, NOS, sfgate.com, ‘How wet-suit pioneer Jack O’Neill shaped surfing culture’ (2015) – sfgate.com)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X