windverwachting

Unieke herdruk boten-bouw-boek 'Van Boom tot Schip' over het bouwen van een houten viskotter

PERSBERICHT
Vijfhuizen – Initiatiefnemer Menno Slegtenhorst: “Toevallig kreeg ik zeven jaar geleden een gekopieerd stuk van het boekje ‘Van Boom tot Schip’ te lezen en ik sprong een gat in de lucht van enthousiasme! Dit werkje vertelt in detail en met vele tekeningen hoe men een houten (vis)kotter kan bouwen. Het enige hout scheepsbouwboek in modern Nederlands dat enigszins betrekking heeft op kotters en ik tot dan toe kende was het ‘Handboek van de Houtscheepmaker'”. Dit laatste is bedoeld als leerboek en gebaseerd op de bouw van houten schepen zoals die voor de marine op de Rijkswerf te Den Helder werden gebouwd. Voor de liefhebber van de wat grotere houten schepen een zeer interessant boek om te bezitten en een mooi naslagwerk! Een enkele keer kan men er nog een van de laatste druk bemachtigen.
En opeens is daar dan een ander mooi Nederlandstalig boek over de bouw van een houten kotter: ‘Van Boom tot Schip’. Waarom was dat niet bekend? Al snel had ik een groot gedeelte van het boekje in scan vorm bij elkaar en bleek dat het de uitleg van de bouw van een Oostendse kotter betreft. Het boek was eenmalig uitgegeven door de Plate in Oostende. Zoiets moois mocht ons natuurlijk niet worden onthouden en regelmatig heb ik de daar op volgende jaren geprobeerd een boek te pakken te krijgen en contact te zoeken met De Plate uit Oostende om te trachten voor de geïnteresseerden een aantal boeken te kunnen krijgen. Intussen had ik een groot gedeelte van het boek in pdf vorm en weer redelijk leesbaar gekregen. Men zegt wel eens “toeval bestaat niet” maar op de door mij georganiseerde restauratie bijeenkomst in Rotterdam Schiehaven januari 2017 was een van de deelnemers de heer Decroos uit Oostende. Hij is betrokken bij het nautisch erfgoed in Oostende en bekend met de Plate. Binnen korte tijd had hij toestemming geregeld om een beperkte uitgave van 100 stuks te mogen herdrukken.
Het leuke van het boek Van Boom tot Schip is dat alles in het zuiver Nederlands is benoemd en beschreven. Alle Nederlandse termen van onderdelen van de houten kotter, de gebruikte technieken en de gereedschappen zijn terug te vinden in het boek. De meer dan 100 tekeningen geven een kristalhelder beeld van de onderdelen van de constructie van het schip. Je kan er alles in terugvinden, bijvoorbeeld van de houtlasverbinding in de kiel tot en met de verscherving (plaats van de stuiknaden) van de planken, zowel in tekening als in beschrijvende teksten. Dit boek is ideaal als leidraad bij groot onderhoud of bij een forse restauratie van een houten schip.
Het verhaal in het boek is sowieso leuk om te lezen. Het boek begint met een stukje over de scheepswerf van Borrey te Oostende (de auteur van het boek) en vertelt dan het verhaal van de bouw van een kotter. Er is een 16 pagina’s lange verklarende vakwoordenlijst toegevoegd.
Van dit mooie boek zijn van de eenmalige beperkte oplage van 100 stuks, naast de reserveringen, nog een 35 stuks over. Voor de liefhebber en lid van een maritieme behoudsorganisatie een unieke kans om het kwalitatief prima boek tegen de kostprijs van Euro 10,- aan te schaffen. Prijs is afhalen of exclusief verzendkosten.
Bestellen? Email naar: nagelhard@gmail.com
Meer informatie www.nagelhard.nl

2 Berichten

 • Sieben Eddy

  4 jaren geleden / 1 december 2017 om 10:52 uur

  Geachte,
  Graag had ik het boek “Van boom tot schip” willen aanschaffen.
  Kan U mij laten weten hoe ik in het bezit kan geraken van dit unieke werk.
  Vriendelijke groeten.

 • rene jonker

  2 jaren geleden / 27 augustus 2020 om 16:48 uur

  Is er nog een exemplaar van dit boek te koop?
  Gaarne reactie.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X