123 stickers

Update: Reddingsactie voor Franse Vendée Globe deelnemer na noodbaken ‘mayday’

Les Sables d’Olonne – In derde positie in de Vendée Globe heeft Kevin Escoffier (PRB) vanmiddag om 14:46 uur een mayday uitgezonden. Op 500 mijl ten zuidwesten van Kaapstad maakte zijn boot water.

Kevin Escoffier na ‘mayday’ in reddingvlot gestapt… (Foto: Yann Riou/Polaryse/Vendée Globe)

In overleg met CROSS Gris-Nez, MRCC Kaapstad, het PRB walteam en de organisatie is deelnemer Jean Le Cam (Yes We Cam!) naar zijn positie gestuurd. Le Cam heeft het reddingvlot met daarin Escoffier om 17:00 uur gezien en heeft de motor van zijn eigen boot ontzegeld om te kunnen manoeuvreren.

Om 19:15 uur heeft de organisatie ook de deelnemers Yannick Bestaven (Maître CoQ IV) en Boris Herrmann (Seaexplorer-YC de Monaco) ‘ter versterking’ naar het gebied gedirigeerd. En om 20:30 uur ook Sébastien Simon (ARKEA PAPREC).

Om 22:00 uur blijkt dat Le Cam – nadat de twee zeilers bij de eerste ontmoeting om 17:00 uur zelfs naar elkaar geroepen hebben – het contact met Escoffier weer heeft verloren. Mede omdat hij druk was met z’n eigen boot, z’n zeilen, in combinatie met de invallende duisternis en de ruwe zee. Het gevolg is, dat men vanaf dat moment niet meer weet, waar het reddingvlot met Escoffier zich bevindt en de vier deelnemers onder leiding van Le Cam en de wedstrijdleiding nu zoekslagen maken om de vermiste zeiler in de nacht terug te vinden. Ter plaatse zal het dinsdagochtend tegen half vijf weer licht worden.

Vendée Globe-zeilers die deelnemen aan reddingsoperaties hebben reglementair recht op tijdcompensatie.

(Nauticlink, Vendée Globeactuele positieslaatste nieuws, ‘Vermiste Vendée Globe deelnemer Escoffier gered door veteraan zeiler Jean Le Cam‘ – Nauticlink)