123 stickers

Uw veiligheid neemt toe met WinGPS in combinatie met een AIS-ontvanger of -transponder

PERSBERICHT
stentec_aisHeeg – Steeds meer gebruikers van WinGPS-navigatiesoftware kennen de voordelen van een AIS-ontvanger of -transponder. Wat is AIS precies en waarom is het zinvol om aan boord te hebben?
AIS (Automatic Identification System)
AIS is de naam van een systeem waarmee het voor schepen mogelijk is om andere schepen te identificeren en om de beweging van deze schepen te volgen. De reden voor het invoeren van het AIS systeem is, dat de schipper op deze manier over meer gegevens van schepen beschikt dan een radar kan tonen en daarmee de veiligheid op zee en de binnenwateren vergroot. AIS heeft, in tegenstelling tot radar, geen problemen met hevige regenval of sneeuw.
Naast informatie over koers en snelheid geeft AIS ook informatie over de identiteit van een schip. Bijvoorbeeld naam, de roepnaam, IMO-nummer en MMSI-nummer. Ook de navigatiestatus (o.a. bestemming, voor anker, etc.) is in de AIS data opgenomen. Deze gegevens dienen in de beroepsvaart door de bemanning dagelijks te worden bijgewerkt. Het ontvangen van deze gegevens geldt zelfs voor schepen die met het oog niet zichtbaar zijn doordat deze schepen bijvoorbeeld achter een eiland met hoge bergen varen. Denk hierbij ook aan schepen die om de bocht varen in een stedelijk gebied. Met een scheepsradar is dit onmogelijk. Door in te zoomen op de schepen op de kaart, worden de contouren zichtbaar. U ziet direct hoe lang en breed het AIS-target is.
Door een AIS-transponder of -ontvanger te koppelen aan de navigatiesoftware WinGPS 5 Pro, WinGPS 5 Voyager of WinGPS™ Marine zorgt u ervoor dat uw veiligheid op het water wordt vergroot. WinGPS 5 toont alle schepen en bakens op de kaart, mits zij een AIS-signaal uitzenden. U kunt dus in één oogopslag zien of u andere schepen nadert. Vervolgens kunt u informatie over deze schepen opvragen, zoals de naam, bestemming en het MMSI- nummer. De snelheid en de koerswijzigingen worden door middel van een (kromme) vectorlijn duidelijk weergegeven. Het instelbare CPA-(closest point of approach) alarm waarschuwt u voor een mogelijke aanvaring.
AIS wordt dus vooral gebruikt om de veiligheid aan boord te vergroten, voor het verbeteren van veiligheid op zee en voor efficiënt navigeren. Dankzij de aanstaande AIS-verplichting voor de beroepsvaart is er al een groot aantal schepen uitgerust met een AIS-transponder. Ook zien wij AIS steeds meer terug in de pleziervaart, zowel uitzenden als enkel ontvangen.
Er zijn vele verschillende AIS-ontvangers en -transponders. Onze adviseurs helpen u graag met al uw vragen over AIS in combinatie met WinGPS. Zij kunnen u vertellen welke ontvanger of transponder het beste aansluit bij uw specifieke situatie. U kunt ons bellen of langskomen in onze winkel in Heeg.
Meer informatie www.stentec.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X