windverwachting

Politie op volle snelheid

Vaar ik te snel?

Verhuurders kennen hun klanten: “Als ik een bootje verhuur, weet ik dat ze er altijd vol gas mee varen”, vertelt een Friese zeilschoolhouder die ook sloepen verhuurt. Het is natuurlijk ook wel even wennen aan het totaal andere levenstempo op het water. Mag er op meren en vaarten nog negen kilometer per uur worden gevaren, wie in een dorpje komt moet z’n snelheid aanpassen naar zes kilometer. En beetje fanatieke wandelaar gaat nog sneller! 


Tot een boete komt het eigenlijk nooit. Schippers die te hard door een druk gebied varen krijgen boze blikken vanwege de hekgolf die ze trekken maar de waterpolitie heeft andere prioriteiten. Dat zijn de echte snelvaarders. Speedboten, ribs en andere snelle schepen. Vaartuigen met veel power die de eigenaren graag even willen uitproberen. Daarvoor moeten ze zijn in de speciale snelvaar-gebieden. Afgezette stukken water waar ze het gas diep mogen intrappen. In de vaargeul en in de buurt van kades en havens de geldt een maximum-snelheid van twintig kilometer per uur. Die geldt ook tussen zonsondergang en zonsopgang en bij een zicht van minder dan 500 meter.

Boetes

De boetes voor het snelvaren zijn niet mals. Wie tot 2 kilometer te snel vaart kan al een boete krijgen van 100 euro! Voor een groot schip zelfs €300. Ook andere overtredingen op het water worden zwaar bestraft. Op varen zonder vaarbewijs staat maar liefst 600€. Er is ook een categorie ‘hinder veroorzaken door asociaal gedrag bestuurder’ waarvoor een boete van 400€ wordt uitgeschreven.

Meer dan vorig jaar

Toch lijkt het mee te vallen met de boetes. Vorig jaar zijn er 137 boetes uitgeschreven voor te snel varen met een snelle motorboot. Daarmee is te snel varen ook de overtreding die het vaakst beboet is. Op twee staat ‘geen gebruik van dodemansknop’ (107 keer). 75 keer werd er te snel gevaren met een klein schip. Overigens is dit een flinke toename ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2021 werden 507 boetes uitgeschreven, in 2020 nog 107. 


Wie zeker wil weten niet te hard te varen kan checken wat de snelheid is op deze kaart

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

2 Berichten

 • Peter Vink

  3 weken geleden / 6 mei 2022 om 11:59 uur

  Goh, was er op het IJsselmeer maar een snelheidsbeperking, extra speciaal vvo de gasolie gesubsidieerde vissers die altijd maximaal gassen. Eigenlijk liever een maximale hekgolf beperking, maar ja..beetje moeilijk.
  Hopelijk binnenkort wetgeving voor elke oligarch, overbetaalde voetballer, wielrenner,coureur die met z’n superjacht overmatige hinder veroorzaakt door met z’n heli op het schip te landen en natuurlijk ook dezelfde categorie die ff laag vliegend in der privejet groetje brengen aan de vriende 3-, of 4 -hoog op de brug.
  Idee: stop alle boetegelden in een pot en verdeel het aan diegenen die zonder fossiel van het vaarwater willen genieten

 • Peter Vink

  3 weken geleden / 6 mei 2022 om 12:04 uur

  Oh jee, had ik nog niet het stuk over de “Tesla” van nde botenwereld gelezen…dann die maar de lucht in of als munitie in Oekraiene…

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X