windverwachting

Jachthaven Amstelmeer

Vaardagen Amstelmeer

Ook het initiatief van de vaardagen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer kan na twee jaar afwezigheid door corona weer doorgaan. Op 10 en 11 juni vaart Team Sportservice met vier sloepen over het meer. De tochten zijn bedoeld voor mensen met een beperking, ook reumapatiënt en slechtzienden zijn welkom.

Al 21 jaar organiseert Team Sportservice samen met de Marine Watersportvereniging en Watersportvereniging Amstelmeer deze vaardagen. Mensen die niet zo vaak op het water komen kunnen nu genieten van het zeilen op deze prachtige en rustige plas.

Amstelmeer

Het Amstelmeer is een relatief onbekend meer. Het ligt in het noordelijkste puntje van Noord Holland, aan de westpunt van Wieringen en is ontstaan in 1920 toen de Wieringermeerpolder werd aangelegd. Dat betekende ook het einde van een eeuwenlang gebruikte vaarroute van Amsterdam naar Zee. Het Amsteldiep liep door Noord Holland en kwam uit in de Waddenzee. De brede monding bij Wieringen werd later het Amstelmeer, de geul was er te diep om in te polderen. Zo ontstond het Amstelmeer.

Quarantaine-eiland

In de tijd van het Amsteldiep ls vaarwater kwamen er dagelijks schepen langs De Haukes op de Westpunt van Wieringen. Toch gingen zeelui er niet graag aan land. Maar soms moest het. Hier werden namelijk zieke zeelieden aan wal gezet voordat het schip verder voer, landinwaarts richting Amsterdam. Die zeelui gingen er in quarantaine en zo voorkwam men uitbraken van bekende ziektes in het drukke Amsterdam. In De Haukes werden ze verzorgd. Zou de spirit van enkele eeuwen geleden nog steeds leven op het voormalige eiland? Het zou kunnen. In ieder geval zien we hier ook gewoon een fantastisch initiatief om mensen met een beperking een mooie dag op het water te bezorgen. Er is nog plaats op de sloepen, ook voor deelnemers van buiten de gemeente. 

Voor meer informatie en aanmelding: rblondeau@teamsportservice.nl of 0224-214774.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X