Vaarexamens vol tot nieuwe jaar, hoewel een CBR-praktijkexamen voorlopig toch onwaarschijnlijk wordt geacht

Amsterdam – Tot het nieuwe jaar kan niemand in Nederland meer examen doen voor het vaarbewijs. Vanwege de vele aanmeldingen is er geen enkele plek meer vrij. Dat zegt Ben Ros, directeur van Vaarbewijsopleidingen (VBO). De afgelopen twee maanden zijn twee tot drie keer zoveel Klein Vaarbewijzen aangevraagd als normaal. Een vaarexamen wordt op locatie op een computer afgenomen.

De stop tot januari komt doordat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vanaf het nieuwe jaar over de vaarexamens voor kleine boten gaat. Ze zijn dan niet meer in handen van VAMEX, de instantie die de examens nu afneemt.

Mensen zijn bang voor hogere kosten en moeilijkere examens en schrijven zich daarom nu nog snel in. In augustus zouden soms dagelijks maar liefst achthonderd examens afgenomen zijn. “Maar mensen zijn ook bang dat het CBR voor het eerst een praktijkexamen introduceert,” aldus Ros. “Dat maakt mensen huiverig, maar ik geloof nooit dat het praktijkonderdeel er komt.” (Het Parool, www.watersportcursussen.nl)