Informatie voor de watersporter

Vaarkrant denkt na over sterrensysteem voor jachthavens

AMSTERDAM – Vaarkrant vroeg haar lezers wat voor hen de belangrijke kwaliteitscriteria voor jachthavens zijn. De uitkomst is verrassend.

Hoewel veel watersporters nooit anders dan in hun eigen thuishaven afmeren, zijn er ook veel bootbezitters die niets liever doen dan elke avond en andere haven aandoen. En daarvoor is keuze genoeg, want in Nederland zijn ruim 800 jachthavens met in totaal meer dan 138.000 ligplaatsen.

Behoefte aan kwaliteitssysteem
Wij vroegen de lezers wat voor hen de belangrijke kwaliteitscriteria voor jachthavens zijn. De uitkomst is verrassend, want er zijn lezers die al jaren een eigen systeem hanteren waarin zij de kwaliteit van de jachthavens meten en bijhouden. En er blijkt onder watersporters een duidelijke behoefte aan een objectief kwaliteitsysteem.

Subjectief
Naast de vaste objectieve gegevens zoals de kosten voor drinkwater en elektra zijn er ook subjectieve gegevens belangrijk. Zaken als de vriendelijkheid van ontvangst, flexibiliteit van de havenmeester, de sfeer, de schoonheid van de omgeving en het sanitair zijn voor onze lezers van wezenlijk belang om te beoordelen of een haven een bezoek waard is. Een beoordelingssysteem moet in elk geval de volgende hoofdzaken behandelen: prijs, locatie, sanitair, beveiliging, faciliteiten en personeel.

Wie moet dat doen?
En wie moet dat uitvoeren? HISWA in elke geval niet, want “dan heb je een slager die zijn eigen vlees keurt.” Een lezer suggereert: Misschien is het wel iets voor de Vaarkrant? Net als de oliebollentest zou het mooi zijn als elk jaar een overzicht van de scores van alle jachthavens te zien zou zijn.” Daarom onderzoekt de Vaarkrant of een eigen systeem voor de beoordeling van jachthavens mogelijk is. Wordt vervolgd. (De Telegraaf Vaarkrant)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht