Informatie voor de watersporter

Cruquius-gemaal aan de Ringvaart

Vaarroute: de enige echte Ringvaart

Nederland kent talloze ringvaarten, elke polder werd omzoomd met een afwater-kanaal. Maar er is maar één echte Ringvaart. Dat is de ringvaart rond de Haarlemmermeerpolder. Het water is bekend van de slopende roeiwedstrijden. De Ringvaart is namelijk wel 60 km lang. Het kent een aantal schitterende gemalen en historische gebouwen. Wij varen de Ringvaart in drie dagen helemaal rond. 

Nieuwe Meer als startpunt

We beginnen onze tocht op de Nieuwe Meer onder Amsterdam en we gaan zuidwaarts. Tijdens het eerste stukje hebben we aan bakboord het Amsterdamse Bos en aan stuurboord zien we Bar Petit de Pelikaan. Hier zouden we een vroege pitstop kunnen maken, maar de Pelikaan is pas vanaf 11:00 geopend. Al snel komen we bij de brug van de ring om Amsterdam, de A9. Aan bakboord is een ruig hoekje met oude schepen en opknap-projecten.

De snelwegbrug is onderdeel van de staande mast route en kan dus open. Altijd weer mooi om te zien hoe er in Nederland tientallen auto’s worden stilgezet om een schip te laten passeren. Met een hoogte van 7,9 meter kunnen de meeste schepen deze brug zonder problemen passeren. Daarna volgt een lage brug, de Schipholdraaibrug, die vaker draait. Overigens heeft de Schipholdraaibrug ook een hoogte van 3,45 m. Dus een sloep vaart hier moeiteloos onderdoor. De volgende brug is lager, dat is de Bosrandbrug met een doorvaarhoogte van maar 1,28 m. Voor de meeste boten moet die open.

Lawaaaaaai-watzegje?

Dat we bij Schiphol zijn, zal al snel duidelijk zijn. We zien hoge, fantasieloze gebouwen en zo nu en dan de staart van een vliegtuig. Ook komen de kisten soms rakelings over vliegen. Dat zal nog wel even zo blijven op dit gedeelte van de route. Vlak voor de Aalsmeerderbrug is aan bakboord de scheepswerf van Koninklijke De Vries waar regelmatig indrukwekkende superjachten voor de deur liggen.

Tuindersgebied

Niet lang na de Aalsmeerderbrug duiken we tussen de smalle akkers voor een pitstop. Aan bakboord nemen we de eerste afslag na de huizen. We varen een stukje langs een boomkwekerij richting de passantenhaven van Aalsmeer. Hier kunnen we aanleggen en zien we meteen een grote supermarkt. Achter de supermarkt is een winkelstraat met allerlei verschillende winkels. Geen zin om te shoppen of is alles al aan boord? Dan ligt aan de overkant de Historische Tuin van Stichting Oud Aalsmeer. Het bijbehorende Tuinhuis is een leuk restaurant dat uitstekende reviews krijgt van de bezoekers. Een prima plek voor een lunch of een goeie kop koffie.

Tussen de eilandjes

Sloepen kunnen bij het Tuinhuis rechtdoor varen. Na de kapbrug volgt nog een laag bruggetje. De grotere schepen keren in de passantenhaven en na de klapbrug is ook nog een keerkom.

De sloepen die rechtdoor zijn gegaan kunnen direct naar Jachthaven De Nieuwe Meer stuurboord uit gaan en tussen de bomen blijven varen. Ze kunnen ook op de Kleine Poel de doorgang naar het meer nemen en over de Westeinder hun tocht vervolgen. Welke route je ook kiest, als je ongeveer in zuidwestelijke richting blijft varen, komen alle routes weer op de Ringvaart uit en de routes zijn allemaal leuk en rustgevend.

Op naar de Kagerplassen

Wie bij het Tuinhuis nog geen zin had in koffie of een broodje, kan vlak voor de Leimuiderbrug terecht bij Grand Café de Parel. Met een goede steiger, terras aan het water en zicht op de brug. Bij het dorpje Weteringbrug bij Oude Wetering gaan we onder de Weteringbrug door. Voor de brug is aan bakboord het vaarwater richting de Braassem. Wij blijven varen over de Ringvaart, op weg naar de Kagerplassen waar we de nacht zullen doorbrengen. Het passeren van de brede verkeersader A4 gaat ongemerkt, het verkeer raast onder ons door. Nu komen we bij de Kagerplassen waar we de nacht doorbrengen. Deze plassen bestaan, zoals de naam al zegt, uit meerdere met elkaar verbonden meertjes. Om op de Kagerplassen te komen, kunnen we op drie manieren vanaf de Ringvaart varen. De eerste afslag aan bakboord is de Ade, die ons via de Boerenbuurt op de Kever-plas brengt. We komen ook op de Kever via de Balgerij en de Dieperpoel bij Kaag dorp is ook een toegang tot dit leuke vaargebied.

Op de Kagerplassen zijn veel mooie ankerplekken en passanten-ligplaatsen om de nacht door te brengen. Wie iets te vieren heeft, kan uit eten bij het sjieke Tante Kee naast de werf van Royal Van Lent op Kaag eiland. In Kaag aan het vaste land zijn verschillende restaurants aan het water waar reserveren waarschijnlijk niet ver vooraf hoeft, of helemaal niet. Hier is de keuken wat eenvoudiger dan bij Tante Kee.

Koffieleuten bij de bakker

De volgende dag beginnen we aan deel twee van het rondje Ringvaart varen. Wie onderweg een leuk plekje tegenkomt kan hier natuurlijk altijd langer blijven liggen. We gaan nu weer naar het noorden richting Lisse en Hillegom. Lisse heeft een passantenhaven. Maar wij varen door naar Hillegom. Daar kunnen we liggen bij het gezellige centrum. De Hillinenbrug kan open. De volgende brug heeft een doorvaarthoogte van twee meter. 

Daarna zoeken we een plekje aan de kade, misschien wel recht voor een van de terrasjes. We lopen een stukje langs het water en gaan dan de stenen brug over. We komen op de Hoofdstraat en al snel zien we links aan een pleintje Chocolaterie Pierre. Hier vinden we de lekkerste chocolade van de streek. Bakkerij van Maanen heeft naast brood ook een bakkerscafé. Hier kan je terecht voor een ontbijt of lunch maar ook voor een ‘koffieleuten-moment’. Nou kunnen we aan boord ook prima koffieleuten, maar met een vers broodje erbij is het bakkerscafé van Van Maanen toch weer wat anders.

Na het leuten vervolgen we onze tocht over de Ringvaart. We varen naar Bennekom, bekend van het pretpark de Linnaeushof. Het is de grootste speeltuin van Europa! Maar in Bennekom geen gillende mensen in achtbanen, er zijn geen elektrisch aangedreven attracties en dus ook geen achtbanen. De bezoekers moeten alles zelf in beweging brengen. De kinderen komen dus lekker moe weer aan boord. Na de Bennebroekerbrug is een klein haventje. Helaas kunnen we Bennekom niet varend in. We zullen in de buurt van deze brug een passantenplekje moeten innemen.

Nacht in Heemstede

Voorbij de Cruquius-brug zien we aan stuurboord het schitterende historische Cruquius-gemaal. Er is een museum en een uitstekend theehuis. Aanleggen is niet zo eenvoudig. De mooie aanlegsteiger voor het theehuis is helaas bedoeld voor het voetveer. De dag loopt op zijn eind. Iets verderop is het Molenplasje, direct aan de Ringvaart. Hier is een restaurant met ruime aanlegsteiger. De nacht kunnen we op dit plasje doorbrengen. Wie liever in een haven ligt, vaart iets terug, neemt de afslag richting Haarlem en gaat voor de Schouwbroekerbrug bakboord uit het Heemsteeds Kanaal op. Hier zijn al ligplaatsen aan het kanaal. Na de zelf bedienbare brug is er een keurige passantenhaven. Er is zelfs een pizza-tentje aan het water.

Een vol rondje Ringvaart

Dan is het tijd voor de laatste etappe, we varen over de Noordelijke Ringvaart. We komen weer langs de Molenplas en volgen de vaart. In Zwanenburg zien we na het passeren van de Bietenbrug opnieuw een historisch stoomgemaal. Het is Stoomgemaal Halfweg en vanaf 11:00 staat de koffie klaar. Liggen kan hier wel aan de aparte steiger voor het terras. We treffen het. 

Na Zwanenburg en de brug van de A5 varen we weer heel even tussen de weilanden. Hier zien we duidelijk dat de Ringvaart boven het niveau van de polder ligt. We duiken Amsterdam Nieuw West in en varen door tot de molen op de driesprong. Het is de werkende Molen van Sloten met een kuipermuseum en bierbrouwerij de 7 Deugden. Om de hoek zit nog een patatzaak en er is een kaasboerderij. En dat allemaal rond de keurige kade waar we deze middag kunnen liggen. Varen we verder over de Ringvaart, dan zijn we al snel weer bij de afslag Nieuwe Meer waar de reis begon.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht