Informatie voor de watersporter
Het Scheepvaartmuseum

Vaarroute door het groen van Amsterdam

Varen door het groene gedeelte van onze hoofdstad is een ware belevenis. Deze vaarroute door Amsterdam leidt ons niet alleen langs de natuur, we komen ook langs verschillende musea en een historische molen met brouwerij. Daarnaast doen we een rondje Artis via de bekende Onbekende Gracht. Een heerlijke dag! 

Doorvaartvignet

Zoals we bij deze mooie vaarroute over de Amsterdamse grachten en over de Wallen al beschreven, heb je in Amsterdam een doorvaartvignet nodig dat je tijdig online moet bestellen. Liefst drie weken vooraf. Het geeft recht om drie jaar door Amsterdam te varen.

Hannekes Boom

De vaarroute door Amsterdam begint vandaag weer vanaf het IJ, deze keer niet vanuit de Oude Houthaven maar bij het Oosterdok. Vlak voor het statige Muziekgebouw en het Bimhuis duiken we onder de Oosterdoksbrug en de Oosterdoksdoorgang onder de weg en de sporen door. Als eerste zien we de enorme blauwe scheepsboeg van NEMO met daarachter het Scheepvaartmuseum met de replica Amsterdam.

Maar voor we de stad in duiken, drinken we eerst een kop koffie op een unieke plek aan het water. Dat is café-restaurant Hannekes Boom, meteen aan bakboord. De boot kan aan het kleurige terras liggen. In het weekend heeft Hannekes Boom vanaf 10:00 koffie met appeltaart, doordeweeks vanaf 11:00. 

Scheepswrak van de Amsterdam

Als iedereen weer aan boord is, vervolgen we de vaarroute door Amsterdam aan bakboord van Nemo, richting het Scheepvaartmuseum. Daar ligt het VOC-schip de Amsterdam. Dit is een replica van het originele schip dat in 1749 vertrok voor haar eerste reis naar Batavia (nu Jakarta). Goede weersverwachtingen waren er niet in die tijd en het schip raakte in een storm verzeild. Daarbij brak het roer af. 

De kapitein liet het stuurloze schip stranden voor het Engelse Hastings. Het lukte om de 333 bemanningsleden te redden en ook de lading met 28 kisten zilver werd geborgen. Helaas zakte de Oost-Indiëvaarder steeds verder weg in de zachte modder tot het schip uiteindelijk helemaal verdween. Het is nooit geborgen: het ligt daar nog steeds en is met laagwater zelfs nog te zien. De replica drijft gelukkig.

Brouwerij ‘t IJ in de molen

De Kattenburgerbrug brengt ons op de Nieuwe Vaart. We gaan onder de Pelikaanbrug door. Aan stuurboord zien we de Oosterkerk en voor ons doemt stadsmolen De Gooyer op. Deze molen is de laatste van een grote groep korenmolens die op de bolwerken van de Buitensingelgracht stonden. De naam komt van het feit dat de molen zo hoog is, dat je het Gooi kan zien liggen. Al in 1600 stonden hier molens. De molens werden ook regelmatig afgebroken en ergens anders weer opgebouwd. 

Deze molen stamt uit 1812. Bij de molen is een steigertje. In de molen bevindt zich de beroemde brouwerij ‘t IJ. Misschien is het nog wat vroeg op de dag om al een biertje te bestellen, een rondleiding kan altijd.

Onbekende Gracht

De vaarroute door Amsterdam leidt ons helemaal rond de molen. Nu verlaten we de Nieuwe Vaart en komen op de Singelgracht. Daar waren we al eerder, maar nu komen we van de andere kant. Ook hier slingert de gracht rustig door het monumentale Amsterdam. Aan bakboord staat het statige Tropenmuseum. We varen door op de Singelgracht tot we op de Amstel uitkomen. Aan stuurboord is het Amstelhotel en we slaan stuurboord uit, langs het hotel, richting de Amstelsluizen en de Magere Brug. 

Voordat we bij deze witte brug zijn, slaan we stuurboord uit. We gaan als het ware rond theater Carré, want zodra het kan, gaan we weer stuurboord uit. Het volgende vaarwater is de Onbekende Gracht.

Gekke geluiden

De Juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam is gevestigd in het indrukwekkende donker-glazen pand over het water. We varen dus letterlijk dwars door de campus. Op de Plantage Muidergracht gaan we stuurboord uit en volgen zo min of meer de vaarrichting. Hier klinken vreemde geluiden. Hoog gegil, gehuil of laag gebrom. Studenten doen gekke dingen maar dat doen ze doorgaans niet op de campus zelf, daar gedragen ze zich zeer serieus. 

De geluiden komen van Artis. We varen letterlijk een rondje om het dierenpark. Op 22 september 2022 startte de bouw van het nieuwe leeuwenverblijf en in de zomer van 2023 is het ruim tien keer zo grote hok klaar. Mocht je een leeuw jammerlijk horen brullen, dan kan het zijn dat hij de groep kwijt is geraakt in het nieuwe verblijf.

Wij houden bakboord aan en varen het hele rondje rond het eiland met Artis erop. Op de Nieuwe Herengracht gaan we rechtdoor, onder de Hortusbrug door. We komen weer op de Amstel. De Blauwbrug heeft prachtige marmeren zuilen. We komen opnieuw langs de Opera en het Waterlooplein. 

Schans met toren

Dit keer varen we niet door tot het Rokin en de Wallen. We nemen de eerste afslag aan stuurboord, de Zwanenburgwal. Na de sluis komen we op de Oude Schans. Dit stuk gracht is gegraven nadat in 1512 Gelderse troepen de stad aanvielen en het industriegebied aan de oostkant van de stad plunderden. Hier waren vooral veel scheepswerven. 

De Amsterdammers groeven een extra arm van de Amstel tot de Nieuwe Gracht, zoals dit water oorspronkelijk heette. Met de aarde werd een verdedigingswal gebouwd met daarop nog een houten palissade. Dat was de eigenlijke schans. Ook de Montelbaanstoren, die er in tegenstelling tot de schans nog wel is, hoorde bij het verdedigingswerk.

Tevreden afsluiting vaarroute

Na de brug van de Prins Hendrikkade komen we op het Oosterdok en zien we NEMO weer. Waren we vanmorgen te vroeg voor Hannekes Boom, dan kunnen we hier alsnog een drankje bestellen en tevreden terugkijken op deze leuke vaarroute door Amsterdam.

Foto: Eddo Hartmann, © Het Scheepvaartmuseum

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht