Informatie voor de watersporter
Vaarroute Zuid Drenthe

Vaarroute door Zuid Drenthe

We maken het rondje door Drenthe af en duiken diep de veengebieden in. Lange rechte kanalen afgewisseld met de mooiste stukjes van dit vaargebied. We varen zelfs langs het huis waar ooit schilder Vincent van Gogh woonde. De maximale doorvaarthoogte op dit traject is weer 3,50 meter. 

We gooien los in Baredrecht waar we de nacht hebben doorgebracht en zetten koers richting Stadskanaal over het Stadskanaal. Bij de sluis in Stadskanaal is het Eetcafe ‘t Gemaaltje maar dit cafe gaat pas om half twaalf open. Wij zijn nog maar net onderweg en gaan eerst wat mijlen maken op de rechte turfvaarten. Na Stadskanaal zien we Musselkanaal. Hier is een passantenhaven om eventueel boodschappen te kunnen doen. Wie alles al aan boord heeft vaart rechtdoor en na een flauwe bocht naar bakboord gaan we na Jipsingboermussel het ter Apel Kanaal op en varen we zuidwaarts.

Het klooster van Ter Apel is nu een museum

Museumklooster vann Ter Apel 

Op de kruising van Ter Apel volgen we de vaarroute en gaan bakboord uit. Als snel buigt het water weer af en vinden we een jachthaven.Een mooie plek om een bezoek te brengen aan het Museum Klooster Ter Apel. Klooster Ter Apel stamt uit de 15e eeuw en ligt in het meest zuidoostelijke puntje van Groningen. Het is gebouwd op de zandrug langs de eeuwenoude handelsroute van het Duitse Münster naar de stad Groningen. Wie toe is aan een iets minder serieuze dagbesteding kan een kijkje nemen in het sprookjesachtige Wonderwereld, een speeltuin en dierentuin met roofvogels en uilen.

Naar Duitsland?

Wij zetten onze route door richting Hoogeveen en Meppel om zo weer op de Randmeren te komen. Maar in Ter Apel zijn meerdere mogelijkheden. Zo kunnen we iets na de jachthaven bij ‘t Schot bakboord uit het Ruiten Aa kanaal op gaan. Dat brengt ons weer naar het noorden en maakt een bezoek aan het schitterende Bourtange mogelijk. Het eindigt in Winschoten vanwaar we weer naar Groningen zouden kunnen varen.

Ook kunnen we hier de afslag nemen naar Duitsland. De grens is vlakbij en via het Haren-Rütenbrock-kanal komen we op de rivier de Eems. 

Gaan we rechtdoor dan blijven we in Nederland. Over het Stads-Compascuumkanaal varen we naar Emmer Compascuum. Een compascuum of compas op zijn drents is een gemeenschappelijke weide. Dit was de gemeenschappelijke weide van Emmen. Er is een Aldi en een snackbar met lekkere ijsjes.

Klazienaveen is dicht

Vroeger zou onze route door Klazienaveen hebben gelopen maar het Van Echtenskanaal is tegenwoordig op meerdere plekken gedempt. Het Klazienaveense stadscentrum bevindt zich letterlijk op de vaarroute. Maar dit levert ons een prachtig stukje Drentse natuur op. Voor Barger Compascuum gaan we stuurvoord uit. We komen langs het Veenpark, een groot openlucht museum met historische dorpen, waar we zelfs een historische treinrit (en boottocht) kunnen maken. Eenmaal rond Klazienaveen kunnen we van de westkant wel bij het centrum komen, hier is zelfs een lange passantensteiger. In Klazienaveen zijn 140 winkels. Een mooie plek voor de nacht.

Het van Gogh huis (foto: Richard Broekhuijzen)

Van Gogh’s huis

De volgende ochtend kunnen we maar een kant op aangezien we aan een doodlopend stuk water liggen. Na een uur varen komen we na Nieuw-Amsterdam in Veenoord. Hier staat aan het water het huis waar de schilder Vincent van Gogh heeft gewoond. Hij was erg onder de indruk van het landschap en besloot hier om verder te gaan in de schilderkunst. Wie een bezoek wil brengen aan van Gogh-huis in Veenoord, waar ook een echte van Gogh hangt, kan daar vanaf 13:00 terecht. Iets om rekening mee te houden in de planning van de dag, in Klazienaveen is meer te doen dan in Overveen.

Meppel
Meppel (foto Michiel Verbeek)

Mokum van het Noorden

Via Holsloot varen wij verder richting Hoogeveen. Een tocht van in totaal 4 uur varen. De Hoogeveense Vaart is al in gebruik sinds 1627. Er is beroepsvaart op dit vaarwater en ook al het is niet veel, kijk toch regelmatig even achterom. Hoogeveen heeft een passantenkade, naar het stadscentrum is het een wandelingetje van twintig minuten. Fijn om even de benen te strekken.

Na Hoogeveen wordt het water wat breder. De tocht naar Meppel is nog drie uur. Meppel wordt wel het Mokum van het Noorden genoemd met zijn pakhuizen aan het water en de middeleeuwse kerk. De plaats heeft ook een grote haven waar zelfs zeeschepen komen.

Aanmeren kan in de jachthaven aan het Westeinde. Leuker is de historische binnenstad, waar aanleggen langs de grachten is toegestaan.

De NauticLink vaarroutes hebben een grote ronde door de noordelijke provincies gemaakt. Nu gaan we het midden van het land bezoeken en ruilen we de kanalen voor rivieren.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht