Informatie voor de watersporter
Nieuwkoopse Plassen

Vaarroute in het Groene Hart: Oude Rijn en Nieuwkoopse Plassen

Varen op de grens van Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. We stomen zelfs door het drie-Provinciën-punt! Slingerende vaarten langs historische sluizen. Een bezoek aan Avifauna en een afsluiter in de groene Nieuwkoopse Plassen. Kortom, een heerlijke vaarroute in het Groene Hart.

Sloegen we bij de route over Amstel en Angstel na Amstelhoek richting Mijdrecht, deze keer doen we eerst het laatste stukje van de Amstel. Of beter gezegd: het eerste stuk van deze rivier die vanuit het binnenland naar Amsterdam stroomt. Wij beginnen bij Amstelhoek, maar het rondje kan natuurlijk op elke plek van de vaarroute door het Groene Hart worden gestart.

Drie Provincies

Vanuit Amstelhoek gaan we eerst richting Vrouwenakker. Ons vaarwater, de Amstel, vormt de grens van de Provincies Noord-Holland en Utrecht. Maar vlak voor Vrouwenakker passeren we een drie-Provinciën-punt. Hier vanaf daar zien we op de zuidoever het Zuid-Hollandse landschap. Op de zuidoever staat een klein bord in de vorm van de drie Provincies, maar vanaf het water is dat niet zo goed te zien. Vrouwenakker is een gehucht met 110 inwoners. 

Koning Willem I

Dan komen we bij het echte begin van de Amstel. Het vaarwater splitst zich in de Drecht en het Aarkanaal. De Tolhuissluis werd gebouwd in opdracht van koning Willem I in 1823. Een sluis betekende vroeger vaak lange wachttijden, zeker omdat deze sluis op de Provinciegrens lag en er tol moest worden betaald. Bij de sluis is daarom al sinds 1849 een café, Café Tolhuis. Het café is zo veel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat gehouden. Wij hoeven waarschijnlijk niet lang te wachten voor we geschut worden en tol betalen is er al helemaal niet meer bij. Maar voor een kop koffie op het kleine terrasje van Café Tolhuis onderbreken we graag even onze tocht. Probeer nog op de Amstel een ligplekje te vinden, na de sluis is dat lastiger.

Genieten in het Groene Hart

Tijd om de vaarroute te vervolgen. We gaan stuurboord uit, de Drecht op. Opnieuw varen we op de grens tussen Noord- en Zuid-Holland. De Drecht slingert loom door weilanden en akkers. Na de brug onder de N207 komen we in het gezellige Leimuiden. Bij de brug is een terras aan het water. Was het voor Café Tolhuis nog wat te vroeg? Café-restaurant Prik & Proost is open vanaf 11:00 en het jonge stel Mark en Stef staat graag voor je klaar. Uitsmijter staat niet op de menukaart, maar een Boerentosti kost 7,50. Volgens de site is het bij Prik & Proost ‘Eten, Drinken en Genieten’. Met het drinken doen we nog maar even rustig aan want we moeten nog een heel stuk varen en komen weldra op ruim water.

Paddegat vinden

De Drecht eindigt in Oude Wetering en hier gaan we bakboord uit, richting de Braassem. Gelukkig is er op dit diepe meer een duidelijke vaarroute uitgezet. Wij houden de geul aan om uit te komen bij het Paddegat. De ingang van de Wijde Aa aan stuurboord laten we aan ons voorbij gaan, we naderen het dorp Woubrugge over de Woudwetering. In Woubrugge kunnen we voor de brug bij de kerk even aanleggen om boodschappen te doen bij de Spar in het centrum. Hebben we alles al aan boord, dan varen we door richting Alphen aan de Rijn.

Beroepsvaart

Na de Heimanswetering tussen Woubrugge en Alphen aan de Rijn komen we op een t-splitsing. De wetering komt uit op de Oude Rijn en hier varen flinke vrachtschepen. We moeten dus goed opletten, uitkijk houden voor en achter ons en consequent de stuurboord wal houden. Dat begint al bij het oversteken van de Oude Amstel na de ‘s-Molenaarsbrug. We houden de stuurboordwal en steken eerst recht over, zodat we aan de overkant de vaarroute kunnen vervolgen.

Bij het oversteken, varen we recht op Avifauna af. Een bezoek aan dit vogelpark is zeer de moeite waard. Aanleggen is op de Oude Rijn niet zo eenvoudig maar een klein stuk de andere kant op is een haven met zes passantenplekken. Deze haven bevindt zich precies achter de hoge radiotoren voor ons. Het is een kwartiertje lopen naar Avifauna.

Nieuwkoopse Plassen

Zijn we uitgekeken op de vogels en de andere dieren, dan vervolgen we onze vaarroute door het Groene Hart. We varen over de Oude Rijn door het centrum van Alphen aan de Rijn. Ook hier zijn meerdere cafés aan het water. Bij het kruispunt met het Ter Aarkanaal gaan we rechtdoor en blijven we op de Oude Rijn tot aan Zwammerdam. Daar slaan we af naar bakboord om de Ziende op te gaan. De Ziende is een stuk smaller dan de Oude Rijn. Langs de oevers drijven Leliebladen en we moeten goed opletten om niet meer zo hard te varen als op het vorige vaarwater. We zijn nu in het gebied van de Nieuwkoopse Plassen. Rust.

Van de Ziende gaan we naar de Ziendevaart, die is eerst recht maar al snel komen we in een prachtig stukje natuur. Door de boompjes heen zien we al het … meer. Zodra we kunnen, gaan we stuurboord uit het meer op. We zoeken de brug in het dijkje, het Meijepad. Na de brug nemen we de tweede ingang voor de lange vaart richting Nieuwkoop.

Pannenkoek aan de Kromme Mijdrecht

Op de Nieuwkoopse Plassen volgen we de bestaande vaarroute tot aan de Woerdense Verlaat. Hier gaan we weer door een sluisje en na de Kollensloot gaan de door de Kollendrug de Kromme Mijdrecht op. Dit slingerende water brengt ons weer naar het noorden. Bij De Hoef staan er grote rode vlaggen te wapperen, we zijn bij pannenkoekenhuis De Strooppot. Nog een half uurtje varen en we zijn weer op de Amstel, dus er is zeker tijd voor een verdiende pannenkoek. Een smakelijke afsluiter van onze vaarroute door het Groene Hart.


Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht