Informatie voor de watersporter
Op naar Pampus!

Vaarroute: langs Muiden en Pampus naar Durgerdam

Vandaag wordt een drukke dag. Nadat we van start gaan in Weesp, brengt de vaarroute ons langs Muiden met een tussenstop in Naarden, Pampus en we eindigen in Durgerdam. We draaien dus lekker op tijd de Vecht op. We zetten koers in noordwaartse richting naar Muiden en het IJsselmeer. 

Tegenwoordig varen we moeiteloos over de drukke verkeersader: de A1 Er is een state-of-the-art aquaduct aangelegd en de auto’s razen onder ons door. Met de Spieringbrug vlak voor Muiden was van alles aan de hand. In het mechaniek van de ophaalbrug ging een cilinder kapot waardoor de brug in het hoogseizoen van 2023 weken buiten werking was. Zeiljachten en andere schepen hoger dan 3,80 meter zaten vast op de Vecht. Voor die schepen werd de brug eenmalig met een kraan gelicht. 

Het ging goed, maar de kans op schade aan de Spieringbrug door deze manier van draaien was zo groot dat de Gemeente Gooise Meren, waar de brug onder valt, besloot dit niet nog eens te doen. Wel vergoedde de Gemeente een deel van de kosten voor het strijken van masten. Inmiddels draait de brug weer naar behoren. 

Trekvaart naar Naarden

Voordat de vaarroute ons bij Muiden naar het IJsselmeer brengt, maken we eerst een uniek uitstapje. We kunnen vanuit Muiden een tocht maken naar de vestingstad Naarden. Het is een van de best bewaarde vestingsteden van Europa en vooral beroemd om zijn bijzondere en goed bewaard gebleven stervorm. Naarden heeft lange tijd een eigen zeehaven gehad, maar deze verzandde regelmatig. Daarom werd in 1641 een trekvaart gegraven van Muiden naar Naarden. Tweehonderd jaar lang werd er op deze trekvaart volgens vaste dienstregeling gevaren. Tot de komst van een spoorbaan. 

Vaarroute Muiden

Om op de trekvaart te komen, leidt de vaarroute ons in Muiden meteen stuurboord uit, de Keetpoortsluis in. We varen nu aan de buitenkant van de wallen van Muiden. Na de groene opklapbrug begint de Naardertrekvaart waar we een uur lang rechtdoor zullen varen. Halverwege de Naardertrekvaart komen we bij het dorpje Hakkelaarsbrug. 

De trekvaart werd in 1641 in zes weken gegraven. Naarden had nu een verbinding met Muiden voor handel en personenvervoer, een vaart die te allen tijde begaanbaar was en niet onderhevig aan eb en vloed of hoge golven. De trekvaart bracht nog een voordeel voor Naarden. De inwoners van de stad hoefden hun doden nu niet meer in de stad te begraven. Bij Muiderberg is nog altijd een Joodse begraafplaats, bereikbaar via de Googweg waar wij in Hakkelaarsbrug onderdoor varen. Naast trekschuiten kwam je op het komende deel van de Naardertrekvaart dus ook regelmatig een uit’vaart’ tegen.

Komen we dan eindelijk aan in Naarden, dan kunnen de wat grotere schepen aanleggen aan de andere kant van de Koebrug. Kleinere boten kunnen een plekje zoeken binnen de vesting aan de noordkant. Na de Koebrug stuurboord uit, onder de kleine, vaste brug door. Vervolgens weer stuurboord uit en daar is een ‘gat in de vestingmuur’. Binnen de vesting is het heerlijk dwalen en er zijn genoeg koffietentjes voor een lekker bakkie koffie. We nemen hetzelfde gedeelte van de vaarroute terug en in Muiden gaan we nu stuurboord uit richtingde Grote Zeesluis. 

Muiden sluis en slot

De eerste versie van deze sluis werd aangelegd in 1673 om het achterland te beschermen tegen de vloed van de Zuiderzee. Maar dat niet alleen, er werd ook flink tol geheven in Muiden. Na de sluis kunnen we, als het niet te druk is, aan stuurboord een plekje vinden om even te liggen en onze vaarroute te onderbreken. Aan de sluis is het historische bruine café Ome Ko. Op mooie warme dagen zit het terras aan de sluis er vol met toeristen. Iedereen hoopt natuurlijk op wat leedvermaak van boten die dwars in de sluis komen te liggen met de bijbehorende echtelijke ruzies. 

Gelukkig verloopt het schutten meestal moeiteloos, zeker met de handige touwen in de sluiskolk. Ook het niveauverschil tussen Vecht en IJsselmeer valt mee. Vinden we een tijdelijke ligplaats, dan kunnen we lunchen bij Ome Ko. Een tosti kost €4,95, de uitsmijter ham kaas €7,90. Lukt het niet om een ligplaatsje te vinden, dan hebben we nog een kans zo meteen op Pampus.

We varen na de sluis door een van de mooiste stukjes vaarwater van ons land. Overal liggen schepen en we zien het Muiderslot op de achtergrond. Aan bakboord passeren we de KNZ & RV, ook wel de Royal Dutch Yachtclub. Vlak voor de Sociëteit ligt de Groene Dreack, de Lemsteraak van Koningin Beatrix. 

Pampus

Na het Muiderslot varen we tussen twee strekdammen. Dit geeft ons de tijd om in te schatten hoe de golven op het Markermeer zijn. Staat de wind op de monding, dan kan zich hier een flinke zee ontwikkelen. Ga op tijd terug als je merkt dat het water ruiger is dan je dacht en de boot de golven niet de baas kan. Het is goed zeemanschap om op tijd de handdoek in de ring te gooien, en niet op het moment dat de bemanning doorweekt en verkleumd is en het water over de vloerborden stroomt.

Maar meestal is het heerlijk weer in de zomer en varen we zonder gedoe naar Pampus. In het Pampus-paviljoen kunnen we heerlijk zitten, wat eten en uitkijken over ons eigen schip. Een rondleiding door het fort is ontzettend leuk en zeker de moeite waard. 

Durgerdam

We hebben er alweer een mooie dag op het water op zitten. Tijd om na deze veelzijdige vaarroute op zoek te gaan naar een plaatsje voor de nacht. Daarvoor steken we over naar Durgerdam om te ankeren. Het ondiepe water voor dit dijkdorp is bij bijna elke windrichting beschut. Een plekje zoeken in de jachthaven kan ook. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht