We starten de vaarroute waar de rivier de Amstel eindigt en dat is in Amsterdam. Onze hoofdstad is gebouwd in de monding van wat ooit een getijderivier was, die het landschap tot wel tien meter diepte uitsleet. In Amsterdam mondde de Amstel uit in het IJ. Dat is nog steeds zo, maar een kolkende zoute rivier is de Amstel al sinds de Middeleeuwen niet meer.
Hannekes Boom
Wij beginnen de vaarroute letterlijk in de monding van de Amstel bij café Hannekes Boom op het Oosterdok. De oorspronkelijke loop van de Amstel is langs het Rokin en het Damrak, maar daar is de rivier deels gedempt. Omdat we best een stuk gaan varen, kiezen we voor de snellere route langs de Oude Schans en de Zwaneburgwal. Daarvoor houden we het grote NEMO-‘schip’ aan bakboord en gaan we onder de Prins Hendrikkade door naar de Oude Schans. De herkomst van de historische Montelbaanstoren beschreven we in een eerdere vaarroute door Amsterdam.
De Amstel op
Na de smalle Sint Anthoniesluis en de Zwanenburgwal zijn we al bij het doel van vandaag: de Amstel. We gaan bakboord uit naar het zuidoosten en passeren een mooi stukje Amsterdam met de Magere Brug en de Amstelsluizen met naastgelegen Theater Carré. Ook aan bakboord weer het klassieke Amstelhotel en daarvoor de mooie historische salonboten.
Rondom het Amstelstation gaan we nu langs de hoogbouw met indrukwekkende kantoorkolossen. Op de kruising houden we stuurboord aan, anders belanden we op het stadsstrand. Op warme dagen kan het op het grasveld loeidruk zijn met hippe Amsterdammers. Al snel wordt het groener om ons heen en bewegen we ons naar de randen van de stad. We gaan onder de brug van de A9 door.
Klein Kalfje
In de eerste bocht na de A9 zouden we een exquise lunch kunnen genieten in restaurant Klein Kalfje. ‘Met dagverse producten, een uitgebreid wijnassortiment en diverse gasten, zorgt Klein Kalfje voor een sfeervolle ambiance’, lezen we op de site. Klein Kalfje heeft een terras aan het water waar ook een bootje kan liggen. Het is open vanaf 12:00 uur maar bekijk vooraf even de prijzen op de menukaart (Uitsmijter 10,50 euro).
De watersporters die zich niet helemaal thuis voelen bij het Kleine Kalfje kunnen doorvaren naar Ouder-Amstel. Dit dorp heeft een kleine passantenhaven met naastgelegen supermarkt en er zijn meerdere tentjes om lekker te lunchen zoals Café de Vrije Handel (Uitsmijter 8 euro) en De Oude Smitse (Uitsmijter 11,75 – 15,50 euro).
Grutto-grutto
We houden stuurboord aan in Ouder-Amstel en vervolgen onze vaarroute op de Amstel. Die slingert zich door het polderlandschap. Aan bakboord zien we nu polder De Rondehoep. Landschap Noord-Hollands heeft er veel grond en koos ervoor om de waterstand te verhogen. Niet zo goed voor moderne landbouw maar wel erg goed voor de natuur. En dat zien we. In De Rondehoep polder leven wel 225 paar grutto’s en dat is te horen. Ook de tientallen veldleeuweriken zingen op een zomerse dag volop. Verder broeden er tureluurs, slobeenden, kuifeenden, krakeenden, wilde eenden en graspiepers. En dat allemaal zo dicht onder de rook van Amsterdam.
Einde Amstel
Na de buurtschap De Zwarte Kat en Nes aan de Amstel komen we na lekker veel slingers en bochten aan bij Uithoorn en Amstelhoek. Het marktplein met diverse terrasjes ligt aan het water en dit is een prima plek voor een wat langere stop. Na Uithoorn verlaten we de Amstel op onze vaarroute om terug te keren naar ons startpunt in Amsterdam. De rivier loopt nog even door, tot ze over gaat in de Drecht en het Aarkanaal. Maar wij nemen de afslag naar bakboord de Kromme Mijdrecht op. En meteen opnieuw nemen we de afslag naar bakboord. Via de Pondskoekersluis en de Mennomietenwetering komen we op de kaarsrechte Kerkvaart naar Mijdrecht. We varen de hele Ringvaart rond en komen in Wilnis en uiteindelijk Vinkeveen.
Naar de Angstel
Vlak voor Vinkeveen slaan we af naar stuurboord, de Geuzensloot op. We varen langs de Vinkeveense Plassen en zijn op weg naar de Angstel. Daarvoor gaan we eerst onder de brede A2 door. De Angstel slingert langzaam weer naar het noorden. In Baambrugge is het mooie café De Punt met terras aan het water en een prima kade om aan te leggen voor een kop koffie of thee. De volgende plaats waar de Angstel zich doorheen slingert is Abcoude. We blijven op de Angstel tot die uitmondt in het Abcoudermeer. Een bescheiden meertje, maar toch een leuke verrassing zo vlak onder Amsterdam.
Einde vaarroute op de Amstel
We houden de zuidoever aan om de ingang van het volgende vaarwater te vinden, de Holendrecht. De snelweg A2 doemt weer op en opnieuw gaan we er onderdoor. Het vaarwater slingert zich weer door de polder en we varen regelmatig boven het land rondom ons. Na de brug onder de zuiderrondweg A9 van Amsterdam leidt onze vaarroute ons in Ouder-Amstel, een plaats waar we al eerder waren. Dit keer komen we uit het oosten. Maar na de schattige Kerkbrug, die inderdaad vergezeld wordt door een flink grote kerk, varen we de Amstel weer op. We gaan stuurboord uit en volgen de Amstel zoals we zijn gekomen.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin