Informatie voor de watersporter
Nederrijnroute

Vaarroute over de Nederrijn naar Utrecht

Ooit sleep de Nederrijn langs de uitlopers van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Nu levert het ons een schitterende tocht op langs mooie groene hellingen. We eindigen deze route in Utrecht, de oude Domstad.

De route over de IJssel gingen we stroomopwaarts richting Arnhem waar de IJsel zich splitst van de Nederrijn. We zijn geëindigd in het leuke plaatsje Doesburg. Nu mogen we weer met de stroom mee varen richting het midden van het land. Vanuit Doesburg gaan we weer verder de IJssel op, we gaan bakboord uit in zuidelijke richting. De rivier slingert door het landschap en we varen bijna twee mijl meer dan een rechte lijn hemelsbreed. Het is nog negen mijl naar een belangrijk punt in de route: de landpunt IJsselkop waar we omheen gaan om de Nederrijn op te gaan. Eerst gaan we met de rivier mee in een wijde boog om recreatiegebied de Gieseplas. Verderop passeren we diverse steenfabrieken en scheepswerf Bennik Arnhem met een mooie langshelling.

De Nederrijn op

Na twee uur varen komen we op de splitsing en slaan we stuurboord uit. Ons nieuwe vaarwater is de Nederrijn en het goede nieuws is dat we nu de stroom in de rug hebben. Op de stuurboordoever doemt de stad Arnhem op. Er is een lange kade met terrasjes. Dit is de Rijnkade. Aanleggen wordt sterk afgeraden wegens golven en zuiging van langsvarende vrachtschepen. Ook is er toestemming nodig van de havendienst. Daarom nemen we meteen de eerste afslag naar de Arnhemse jachthaven Jason. Het is even lopen (2 km) maar dan hebben we ook ruim de keuze voor een leuk terrasje. 

Der Ijsselkop waar we stuurboord uit gaan.

Ankeren op de Randwijkse Waarden

Aan de andere kant van haven is boodschappencentrum de Lely met een Lidl en een Jumbo. Hier kunnen we proviand inslaan. Vanavond overnachten we achter het anker bij Renkum op de Randwijkse Waarden. Dus we moeten aan boord koken. Is de koelbox gevuld met verse groente en lekkere burgers dan vertrekken we met de stroom mee. We passeren weer ons terrasje van vanmorgen. 

Na enkele bochten komen we bij de stuw van Driel. De kleine Heveahaven voor de sluis heeft vijf passantenplekken. De omgeving leent zich voor een mooie wandeling op de grens van de uiterwaarden en de Veluwe. Het geheel gerestaureerde kasteel Doorwerth uit de 13e eeuw heeft historische tentoonstellingen en een schilderachtig terrein. Na de wandeling gaan we door de sluis. Daarna is het niet ver meer want 800 meter na de Rijnbrug bij Heteren verlaten we de rivier aan bakboord. Hier is de zandafgraving de Randwijkse Waarden een fijne rustige plek waar we het anker uit kunnen gooien. Kijk wel eerst op de dieptemeter, anders loop je het risico dat het anker niet eens de bodem haalt en door de dieptes van de plas zweeft. Maar dat merk je snel genoeg.

De Arnhemse Rijnkade (foto: Paul Hermans)

Reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya

De volgende dag verlaten we ons plasje en gaan de rivier weer op. Na een uurtje varen komen we langs Wageningen. Bij de watersportvereniging kunnen we aanleggen om verderop in de studentenstad Wageningen een kop koffie te drinken bij Café de Tijd tegenover de kerk. Het volgende traject voert ons langs natuurgebied de Blauwe Kamer dat onderaan de Utrechtse Heuvelrug ligt. Ook hier heeft de rivier de zandberg uit de ijstijd weer afgeslepen waardoor er weer een stijle helling is ontstaan. 

Rhenen heeft een mooie drijvende passantensteiger. Bij de steiger in de uiterwaarden vinden we Grand Café, Restaurant Moeke. Een unieke  kans om ons eens letterlijk aan de Nederrijn lekker te verwennen. Moeke krijgt uitstekende reviews. Lopen we door dan komen we meteen in de winkelstraat van Rhenen met een grote verscheidenheid aan winkels. Rhenen heeft een station en verderop is de dierentuin Ouwehands Dierenpark, beroemd om de reuzenpanda’s met de namen Wu Wen en Xing Ya. 

Als de hele bemanning het naar zijn zin heeft in Rhenen blijven we voor de nacht aan de steiger liggen. Wie snel klaar is kan doorvaren naar Wijk bij Duurstede, een afstand van ongeveer tien mijl.

Dorestad

De historische haven van Wijk bij Duurstede heeft speciaal voor de korte bezoeken een boodschappensteiger. Langer blijven liggen kan ook. Wijk bij Duurstede ligt op de plek van het oude Dorestad, in de vroege middeleeuwen een zeer belangrijke handelsplaats. De Romeinen bouwden hier een castellum en de Franken uit het zuiden dreven er handel met de Friezen en de Vikingen, hoewel die laatste soms handel dreven maar de zaak ook regelmatig leegroofden op hun beruchte raids. Het gezellige centrum is de moeite waard. 

Passantenhaven van Wijk bij Duustede (foto: HendrikHeuvelrug)

Na Wijk bij Duurstede steken we het Amsterdam-Rijnkanaal over. Let ook op voor de pont die hier oversteekt. De Nederrijn heet vanaf hier de Lek. We varen op de grens van Utrecht en Gelderland, als we netjes stuurboordwal houden vooral in Utrecht want de grens loopt door het midden van het vaarwater. We hoeven niet ver te varen of we komen langs Culemborg op de zuidoever. Er is een haven en op de Markt in het centrum kunnen we ons vanaf 11:00 een heerlijke caffe-latte laten serveren bij Brasserie het Kasteeltje. Wie hier gaat lunchen krijgt eerst de ‘formule’ uitgelegd: voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht kunnen gekozen worden in één of twee kleine porties. 

Knus bij Ann

Wij varen verder over de Lek. We passeren fort Honswijk en bij het stuwcomlex Hagestein moeten we weer door een grote maar vooral erg lange sluis. We zien dan ook de Hagesteinsebrug van de A27 verschijnen. Voor de vaarroute naar Utrecht moeten we stuurboord uit. De eerste ‘afslag’ is de beroeps-vaarroute via de Beatrix-sluis. Deze route is misschien het snelst maar dan varen we wel tussen de grote vrachtschepen en duwbak-combinaties. Daarom nemen wij de tweede afslag na de Hagesteinsebrug en gaan het kanaal op langs Vreeswijk en door Nieuwegein. De sluis draait niet continu, we kunnen de sluiswachter oproepen op marifoonkanaal 84. Na de Emmabrug en de Wilheminabrug is aan stuurboord een kleine insteeklaven met een kade voor passanten. Hier zoeken we een plekje en kunnen we een bezoek brengen aan de museumwerf van Vreeswijk. Daarvoor moeten we iets teruglopen langs de Vaartse Rijn. Lopen we nog iets verder dan komen we bij de oude sluis. Hier heeft Ann haar winkeltje Knus bij Ann, waar ze goeie koffie en huisgemaakte appeltaart serveert op het terras aan de oude kolk. Na de koffie vervolgen we onze route naar het noorden richting de zuidersluis.

Twee keer de Oude Gracht?

We steken opnieuw het drukke Amsterdam-Rijn kanaal over. Letop, bij twijfel; achterlangs. De schepen varen flink hard hier. Aan de andere kant gaan we direct weer door een sluis. Dit keer de Noordersluis. Om Utrecht door te varen moet de mast naar beneden. Op de splitsing houden we stuurboordwal en gaan de Vaartsche rijn op (dit keer wel met ‘ch’).

Oudegracht, gezien vanaf de Bakkerbrug. (foto Robert von Oliva)

Sinds enkele jaren is het mogelijk om het hele rondje van de Utrechtse singels te varen. Bij Hoog Catharijne is de singel na decennia weer bevaarbaar gemaakt. Maar eerst doen we natuurlijk de Oude Gracht met de unieke werfkelders en talloze terrasjes direct aan het water. Aan de Catharijnesingel  zijn passantenplaatsen. 

Hier stopt onze route.  De Vecht brengt ons terug naar Muiden, het beginpunt van de Nauticlink vaarroutes van deze zomer. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht