Informatie voor de watersporter
Hennipsloot bij Zevenhuizen

Vaarroute over De Rotte en de IJssel

Wie ‘s ochtends op de Kralingse Plas het dekzeil aan de kant schuift om de zon te begroeten, ziet een bonte stoet kleurig geklede hardlopers en hardloopsters. Het sportieve deel van Rotterdam maakt dankbaar gebruik van dit mooie park. Vanaf negen uur draait het sluisje Kralingseverlaat en dat betekent dat wij ook weer op weg gaan. Vandaag leidt de vaarroute ons over de Rotte en de IJssel.

Heel dorp verwoest

We varen weer langs de sportvelden en de talloze bootjes van WV Schie, terug naar de kruising met De Rotte. Nu leidt de vaarroute ons wel De Rotte op. Rustig varen we door de ontwakende stad, de stad die hier steeds meer op een dorp begint te lijken. Al snel zien we de bescheiden witte molen op de noordoever. Het is molen De Vier Winden, een korenmolen. Bij de molen is een winkeltje met zelfgemalen, hoogwaardig meel. De winkel is open vanaf 10:00. De molen werd gebouwd in 1776. Daarvoor stond er een achtkante molen, maar die brandde af in 1775. Die brand trof trouwens niet alleen de molen, maar het hele dorp Terbregge! 19 huizen en 18 grote gevulde turfschuren gingen in vlammen op. In 2022 maakte de molen bijna 300.000 omwentelingen. 

Varen op de Rotte

We passeren de molen en vervolgen de vaarroute op de rustige Rotte. Zo nu en dan passeert ons een roeier, want er zitten hier meerdere roeiverenigingen. Na de Prinses Irenebrug in Terbregge naderen we een groot bouwproject. Het is een nieuwe rondweg die de A16 met de A13 verbindt. Gelukkig komt er een tunnel onder De Rotte waar wij varen en het historische Lage Bergse bos. 

Als de Rotte een haakse bocht naar bakboord maakt en er in de binnenbocht een aantal bootjes met de neus naar de wal liggen, is op de andere oever een goed verscholen cafeetje waar we een lekker bakkie koffie gaan drinken. Het is Café Oud Verlaat en we kunnen gewoon aan de steiger aanmeren als daar plaats is. 

We keren om

We gaan verder met de vaarroute en komen van de Rotte op de Rottemeren, een heerlijk wijds stukje water. We kunnen door tot aan Moerkapelle, het water wordt steeds smaller en smaller tot er geen enkel slootje meer over is. De Hollevoeterbrug is een mooi punt om te keren en om langs de andere oever terug te varen.

Rechttoe rechtaan

We zijn op de Rottemeren al een rietgedekte molen tegengekomen bij Zeilschool Walvie en Van Vliet bootverhuur. Het is de Eendrachtsmolen, een grondzeiler die vroeger boezemwater uitsloeg en nu functioneert als ‘waterververser’ voor de Rotte. Ook een oudje, want de molen stamt uit 1727. Wij ronden de molen en gaan het sluisje in om op de Hennipsloot te komen. 

Van de natuurlijke oevers van de Rotte is de vaarroute nu een stuk met vooral rechte waterwegen. We willen op de IJssel komen voor een bezoek aan Gouda. Daarvoor varen we eerst naar Zevenhuizen. Na de brug in het dorp gaan we stuurboord uit met het water mee. Nu varen we een heel stuk langs de achtertuinen en door de weilanden. 

In Nieuwekerk aan de IJssel is een mooi aquaduct gemaakt waarmee we de A20 oversteken. De ophaalbrug in Nieuwekerk aan de IJssel heet de gele brug en hier stappen we even uit. Over de brug loopt de Dorpsstraat en aan de Dorpsstraat is meteen de culinaire cadeauwinkel Bij Bourgondisch. Hier kunnen we de lekkerste broodjes van Nieuwekerk bestellen om mee te nemen aan boord. 

Door de Snelle Sluis

Met de broodjes en misschien wat andere lekkere dingen aan boord zetten we nu koers richting IJssel. Op de IJssel kom je niet zo makkelijk, er zijn weinig doorgangen in de dijk. Na een haakse bocht wordt de waterloop weer meer natuurlijk en varen we parallel aan de IJssel. Het gemaal Anton Kroes pompt het water uit de Zuidplaspolder over de Ringvaart waar wij op varen naar de IJssel, een bijzondere ervaring. Na de slinger rond het gemaal zien we Snelle Sluis die ons op de IJssel brengt. Nu zijn we op de Hollandse IJssel. Let op, ‘hou je oever’ want hier is weer beroepsvaart. 

Dineren in centrum Gouda

We gaan tijdens deze vaarroute niet door de Julianasluizen, maar houden stuurboord aan. De Hollandse IJssel ten zuiden van Gouda is niet erg romantisch, we varen tussen een weg en een industriegebied. Maar na de hoge stenen pijp op de kade aan bakboord verandert dat. Hier is de Mallegatsluis die ons in het centrum van Gouda brengt. Een prima stad voor de avond. Aan de Turfsingelgracht is in een oude kleischuur een restaurant met de naam De Kleischuur. Hier wordt gekookt met biologische producten uit de omgeving. Check wel even de prijzen, die liggen wat hoger. In het centrum zijn veel verschillende restaurants en cafés. Een mooie plek om na te praten over onze vaarroute over de Rotte en de IJssel.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht