Informatie voor de watersporter
Zicht op Delft van Vermeer

Vaarroute van Delft naar Delfshaven, Rotterdam

Vandaag leidt de vaarroute ons van Delft naar Delfshaven. We gaan varen naar de grote havenstad Rotterdam waar we in het oude Delfshaven een heerlijke middag zullen beleven. We starten op de plas Vlietland en varen vandaag dwars door de stad Delft waar we kunnen kiezen tussen een eenvoudig bakkie oer-Hollandse koffie of toch maar de hippe Latte Macchiato aan de Zuidkolk. 

‘Aan de oever van de Rotte tussen Delft en Overschie, zat een kìììkvors luid te wenen, met een zuigling op haar knie.’ En ‘de ooievaar verderop is de moord’naar van je vader’. Een bekend Rotterdams kinderliedje dat oorspronkelijk uit een opera komt. De componist plaatst de Rotte echter tussen Delft en Overschie maar die loopt daar helemaal niet. De Rotte verbindt het centrum van Rotterdam met Moerkapelle. Maar Moerkapelle rijmt natuurlijk niet op ‘knie’.

Recht langs de Chinese Muur

Wij gaan in deze vaarroute zowel van Delft naar Overschie als over de Rotte naar Moerkapelle. We beginnen waar we in de vorige route zijn geëindigd, en dat is op het plasje Vlietland bij Voorschoten. We gaan de Vliet weer op naar het zuidwesten, dus bakboord uit richting Leidschendam.

Pak gerust een kop koffie op het terras aan de sluis van Leidschendam, maar niet te lang want we hebben nog een mooie tocht voor de boeg. Dit keer gaan we bij restaurant de Chinese Muur niet de Haagse Trekvaart op, we gaan gewoon rechtdoor en de Vliet heet hier de Delftsche Vliet. 

Tol betalen

Een mijltje na het passeren van de Hoornbrug zien we op de bakboordoever een vierkant, geel monumentaal pand uit de 17e eeuw. Het lijkt weinig bijzonder maar het huis heeft nogal een geschiedenis. Dit is het oude tolhuis voor de nieuwe verharde verbindingsweg van Den Haag naar Delft. Het huis werd geschonken aan Delft, maar de stad besloot het pand te slopen. Daar kregen ze spijt van en jaren later werd het huis weer opgebouwd. Helaas brak in 1989 brand uit. In de jaren negentig werd het tolhuis daarom voor de derde keer gebouwd. Het is nu in particulier bezit. Staat het er nog? Of moet het voor een vierde keer herrijzen? Na het tolhuis rijdt de tram een stuk met ons mee op de oever tijdens onze vaarroute richting Delft.

Koffie met Vermeer

Delft ligt op zo’n anderhalf uur varen en inmiddels zijn we wel toe aan een bakkie koffie. Natuurlijk zijn er meerdere koffietentjes aan het water. Maar Het Kalf is wel een echt oud-Hollandse lunchroom. Een broodje jonge kaas kost er 2,45, met oude kaas is het 5 cent meer. Koffie of thee 1,25, cappuccino 1,50. 

Bij aankomst in Delft leidt de vaarroute ons rechtdoor richting de watertoren op de Watertorengracht. Hier zoeken we een aanlegplekje rond de Lepelbrug. Als we naar de huizen kijken met onze rug naar de fabrieken, dan is het na 20 meter aan de rechterkant. Wie liever van wat meer luxe wil genieten, kan doorvaren en onder de Reineveldbrug door gaan. Vanaf half negen is het Vakwerkhuis open, dat ligt ten zuiden van de Sint Sebastiaansbrug. Overigens is dit meer een werk- en vergader-accommodatie voor freelancers. 

Varen we nog iets door tot aan de Zuidkolk, dan is daar het schitterende café Huszár. Het is open vanaf 11:00. En volgens de eigenaren is dit de plek waar Johannes Vermeer zijn ‘Zicht op Delft’ schilderde.

Goed om te weten voor deze vaarroute: Delft is niet zo vaarvriendelijk als Leiden, er zijn schattige grachtjes maar we mogen er niet varen op de motor. Dat wordt dus een wandelingetje door de binnenstad.

Historisch Delfshaven 

Nu varen we tussen Delft en Overschie, volgens het liedje. Maar niet over de Rotte naar de Delftse Schie, die later de Delfshavense Schie wordt. Eerst komen we weer door een prachtig stukje Nederlands polderlandschap met weilanden die lager liggen dan het niveau van ons vaarwater. Dan nadert Rotterdam. Later gaan we bakboord op de kruising, maar eerst varen we rechtdoor voor een lekkere lunch in de havenstad.

Lunchen in Rotterdam

We komen langs de Van Nelle fabriek en varen nog even door tot de Lage Erfbrug. Gaan we na deze brug rechtdoor, dan eindigen we op de Nieuwe Maas. Wij gaan na de Lage Erfbrug stuurboord uit onder de Achterhavenbrug door en zoeken een plekje om aan te leggen. Als we teruglopen richting de Lage Erfbrug komen we bij Café Soif voor een uitgebreide lunch aan het water. Café Aan Zet is een echte Rotterdamse kroeg waar de echte Feyenoorders komen. Ook café de Ooievaar is een schitterend ouderwetse kroeg met een lunchkaart. Op het eiland is de Pelgrimvaderskerk van waaruit de pelgrims in 1620 met het zeilschip Mayflower vertrokken naar Amerika. In de kerk staat een mooi model van de Mayflower.

Langs de nor

Na de lunch en het bezoek aan de kerk gaan we weer varen. We moeten een stukje terug en nemen nu de Jonkersbrug aan stuurboord. Op de oever vlak voor de brug is de penitentiaire inrichting ‘De Schie’. Mocht er iemand met geknoopte lakens uit een raam naar beneden komen en vragen om een overtochtje, dan kun je dat beter maar doen (en daarna de politie bellen). Het oranjerode gebouw is open in het midden en heeft twee grote luchtplaatsen met een voetbalveld, een basketbalveldje en een parkje.

Kralingen voor de nacht

Wij varen nu op het Schie-Schiekanaal en daarna op het Noorderkanaal. Wie bij de Fokhaven een passantenplekje vindt, kan aan de andere kant van de weg zo Diergaarde Blijdorp inlopen. We zitten midden in de stad tussen de leliebladen en de woonboten. Rustig varen dus. Het Noorderkanaal kruist met De Rotte. Hier gaan we in de volgende vaarroute verder. Wij zoeken nu een plekje voor de avond en de nacht. Daarvoor gaan we naar de Kralingse Plas. We volgen het vaarwater tot aan de sluis Kralingseverlaat. De sluis draait tot 20:00, dus voor die tijd moeten we op de plas zijn.

Aan de overkant zijn steigers om de nacht door te brengen. Aan het water van de plas zijn meerdere restaurants. Brasserie Wood, vlak naast het sluisje waarmee we op de plas zijn gekomen, is een aanrader. Aan de andere kant en iets vanaf het water is Pannenkoekenhuis De Nachtegaal met een wat simpeler kaart. Restaurant de Schone Lei heeft een eigen steiger. Dit is het einde van onze route, de volgende vaarroute leidt ons op De Rotte.


Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht