Informatie voor de watersporter
Zijlpoort Leiden

Vaarroute van Leiden naar Den Haag

Een stedentrip op het water. Voor onze tocht naar het strand van Katwijk bracht de vaarroute ons rakelings langs Leiden. Dit keer brengen we een bezoek aan de binnenstad, we maken een stedentrip via het water. Maar we bezoeken niet alleen het gezellige centrum van Leiden, ook varen we door Den Haag. 

Na de vorige vaarroute hebben we de nacht doorgebracht op de Kagerplassen aan een van de passantenplekken aan het meer. Nu gaan we weer varen, dit keer brengt de vaarroute ons naar Leiden en Den Haag. Maar we gaan eerst op zoek naar de historische Kaagsociëteit met de mooie witte starttoren. Doordeweeks gaat deze deftige uitspanning open om 11:00 uur, in de weekenden al om 10:00 uur. 

Zijlpoortbrug met brasserie

Wij varen nu naar het zuiden, langs het Joppe de Zijl op. We laten de Driegatenbrug aan bakboord en de Slaaghsloot aan stuurboord. Pas na de Spanjaardsbrug gaan we stuurboord uit richting de binnenstad van Leiden. Dit is de Oude Rijn. Na de tweede brug, de Schrijversbrug, komen we op een schitterend kruispunt. Zet, als het rustig is, gewoon even de motor in z’n neutraal om rond te kijken.

Schuin voor ons zien we de Zijlpoortbrug uit 1667. Ooit had Leiden acht stadspoorten. Alleen deze Zijlpoortbrug en de Morspoortzijn nog over.  In de linker aangebouwde vleugel is brasserie de Poort gevestigd en speciaal voor ons watersporters zijn meerdere steigers aangelegd. Een prima plek dus voor een kop koffie. De cappuccino kost 3,35 euro en er zijn meerdere soorten taart.

Vaarroute door Leiden

Na het ontspannen kopje koffie is het tijd de vaarroute door Leiden te vervolgen. We varen de Zijlsingel op. Vanuit de Schrijversbrug gezien, zouden we bakboord uit gaan. Deze singel slingert door de groene binnenstad. Op de kruising die we tegenkomen gaan bakboord uit onder de Singelbrug door om meteen aan stuurboord onder de Utrechtse Burg door te gaan voor het zuidelijke  deel van de singel, de Zoeterwoudse Singel. 

Historische binnenstad 

We ronden de Sterrenwacht en gaan weer noord. Tot we op de T-splitsing komen. Hier gaan we stuurboord uit de echte binnenstad in. Via de Rijn en de Oude Rijn gaan we dwars door de oude stad. Na de Catharinabrug varen we recht op een terras af. We nemen de brug aan bakboord om op de Oude Rijn te blijven. Maar we varen een acht-vorm en er zijn verschillende vaarroutes door Leiden. Dus verkeerd varen is mogelijk. 

Na de  Scheluwbrug gaan we kort rechtdoor, onder de Kleine Havenbrug door en dan rond het monumentale ronde urinoir op de kade meteen bakboord uit voor de Grote Havenbrug. We houden bakboord aan en varen terug via de Oude Vest.

Op weg naar Den Haag

We zijn weer op de Rijn en varen met een lome bocht naar het zuidwesten tot aan de T-splitsing. Hier gaan we bakboord uit. Op de volgende splitsing gaan we weer stuurboord uit en nu varen we een flink stuk achter elkaar over de Vliet. Wie last heeft van een rommelende maag, moet nog even blijven zitten. De Knip op de stuurboordoever is een zeer chic restaurant met bijbehorende prijzen. Een tosti kan de chef ongetwijfeld maken, maar dan wel een ‘haute-tosti’ met bijzondere ingrediënten.  

Wij varen nog even door tot aan Leidschendam voor een lunch PuRR aan de Vliet. Dat vinden we net na houtzaagmolen De Salamander aan de andere kant van het water. Een uitsmijter kost 10,50 euro en probeer ook eens de huisgemaakte champignontruffelsoep bij het zelf samen te stellen twaalfuurtje. Biedt PuRR niet wat je zoekt, dan is er even verderop bij de sluis van Leidschendam een herkansing met meerdere cafés, taveernes en een pannenkoekenrestaurant.

Rond het Binnenhof

We vervolgen de vaarroute verder over de Vliet tot we na een half uurtje bij de Chinese Muur zijn. Bij dit restaurant gaan we Den Haag in door na de Nieuwe Tolburg stuurboord uit te gaan. We varen eerst op de Haagse Trekvliet tot het vaarwater Zieke heet. Dan komen we bij een splitsing waar we stuurboord uit de Zuidoost Singelgracht op gaan. Het water maakt een bocht naar bakboord, we varen een vierkantje rond het centrum. 

Na een lange tunnel loopt ons vaarwater tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap en verderop het Ministerie van Volksgezondheid. Gigantische kantoorkolossen, de een nog hoger dan de ander. Het is niet vaak dat je tussen zulke indrukwekkende hoogbouw door vaart.

Na de brug onder de Bezuidenhoutse weg brengt de vaarroute ons alweer in een andere wereld. De wereld van groene parken. We zijn bijna bij het Malieveld, maar let op want direct na de Bosbrug slaan we af naar bakboord. Opnieuw varen we tussen muren van beton door het vaarwatertje de Gietkom. Hier zit de Nationale Politie dus gedraag je netjes op het water. Gelukkig kent Den Haag ook liefelijke stukjes. Op het Smidswater is na de Malibrug een terrasje op het water en ook na de volgende brug kun je even heerlijk zitten op de kade. 

Terug naar de Chinese Muur

We volgen de Mauritskade en tuffen rustig door Den Haag. Vlak voor de Van Boecoopbrug gaan we bakboord uit. Dit is even een smal naargeestig stukje stad. Ook dat hoort erbij. Weer volgen we het vaarwater dat door de stad slingert. Tot we na de Bierkade weer op het Zieke uitkomen. Het Zieke dat weer over gaat in de Haagse Vliet en Trekvaart en ons weer terugbrengt naar de Vliet bij de Chinese Muur. 

Einde vaarroute

De dag is alweer om en dus komt er een einde aan onze vaarroute vanuit Leiden naar Den Haag. Voor een prettig plekje voor de nacht varen we een stuk terug op de Vliet tot we bij het plasje Vlietland zijn. Hier zijn weer steigers voor passanten, mooie plekjes om het anker uit te gooien of een jachthaven met passantenplekken. Let op, Waterfront Vlietland sluit al om 21:00. Maar tot die tijd serveren ze heerlijke Hollandse gerechten zoals spareribs een burger of een spies.


Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht