Deze zeer betrouwbare Sailor RT144 marifoon was geen onderdeel van het onderzoek

Vals alarm Agentschap

Eind vorig jaar gaf het Agentschap Telecom een stevige waarschuwing dat veel apparatuur van sites als Amazon en AliExpress niet aan de geldende eisen voldoet en zelfs gevaarlijk kan zijn. Het Agentschap sloeg aan op een onderzoek van de Consumentenbond en startte daarop een eigen onderzoek. Dertien apparaten werden getoetst op hun storingsgevoeligheid en frequentiegebruik. Ook werd er gekeken naar brandveiligheid. Geen enkel apparaat bleek te voldoen aan alle Europese eisen.

Agentschap Telecom

Als watersporters kennen we het Agentschap van de marifoon-registratie waar we jaarlijks een rekening voor krijgen. In ruil daarvoor wordt het maritieme communicatie-verkeer strikt gereguleerd. Voor ons is dat prettig als we een brug of sluis op onze route willen oproepen. Maar de marifoon is ook een belangrijk veiligheidsmiddel. De Kustwacht luistert dag en nacht uit en wie een noodoproep doet krijgt direct assistentie. Voor de beroepsvaart is marifooncommunicatie nog veel belangrijker. 

Waarschuwing

Een waarschuwing over slechte apparatuur van een orgaan als het Agentschap Telecom is dus wel iets om serieus te nemen. Is mijn marifoon storingsgevoelig of zelfs brandgevaarlijk? Dat is geen fijne gedachte. Gelukkig blijkt de waarschuwing te gaan om dertien niet nautische producten die het Agentschap heeft bekeken. Draadloze opladers, draadloze videocamera’s, ledlampen en een scheerapparaat. In twaalf gevallen bleek het aansluitsnoer niet te voldoen aan de eisen wat kan zorgen voor storingen op het lichtnet. De apparaten met wifi bleken wifistoringen te geven voor andere apparaten. Ook waren bij geen van de geteste apparaten de papieren in orde. Geen fijne zaak natuurlijk. Om die spullen zo goedkoop te maken moet er natuurlijk ergens een concessie worden gedaan. Maar onze grootste zorg, dat een marifoon niet werkt als jij een mayday moet uitzenden, die blijkt ongegrond. 

Deze zeer betrouwbare Sailor RT144 marifoon was geen onderdeel van het onderzoek.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X