Informatie voor de watersporter

Van Aanholt/Duetz én Lambriex/Van de Werken winnen Conny van Rietschoten Trofee 2022

De Stichting Zeiltrophy heeft de WK kampioenen in de 49er FX én de 49er beiden benoemd tot winnaars van de Conny van Rietschoten Trofee 2022. Onder toeziend oog van zo’n 500 liefhebbers uit de zeil-, kite- en windsurf wereld ontvingen Odile van Aanholt, Annette Duetz (49erFX), Bart Lambriex en Floris van der Werken (49er) de prijs voor de Zeiler van het Jaar in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam. Paul Hameeteman werd door het publiek verkozen tot het Talent van het jaar en ontving daarmee de Flyer Trofee. Kaj Böcker won de Coach van het Jaar Trofee, eveneens na stemmen door de aanwezigen. Gijs Pleyte ontving de Maas Trofee voor zijn bijzondere verdiensten voor de zeilsport.

Odile van Aanholt en Annette Duetz

In het rapport prees de jury het duo voor de indrukwekkende lijst aan overwinningen die zij in het eerste jaar dat zij samen varen al wisten op te bouwen. Dit jaar eindigden zij op de eerste plek in de Hempel World Cup edities op Palma (Trofeo Princesa Sofia) en in Almere (Allianz Regatta). Ook wonnen zij het EK in Denemarken en het WK in Canada. Odile wist hiermee haar wereldtitel én Europese titel te prolongeren. Voor Annette was het haar derde wereldtitel en ze is daarmee in haar eentje recordhouder van het aantal gewonnen WK’s in deze klasse. Daarnaast werden Annette en Odile dit jaar genomineerd voor de prestigieuze prijs World Sailor of the Year.

Bart Lambriex en Floris van de Werken

De jury was ook bij dit team onder de indruk van de prestaties, vooral gezien het feit dat dit slechts hun tweede seizoen samen is. Bart Lambriex en Floris van de Werken wonnen in de 49er hun tweede wereldtitel op rij, ditmaal in Canada. Op het EK in Aarhus in Denemarken werden zij tweede. Zij wonnen daarnaast de Hempel World Cup Allianz Regatta in eigen land. Ook Bart en Floris werden dit jaar genomineerd als World Sailor of the Year.

Paul Hameeteman wint de Flyer Trofee

De winnaar van de prijs voor het Talent van het Jaar werd bepaald door het publiek dat voor deze prijs kon stemmen op Paul Hameeteman en Max Castelein. Zij koos voor Paul Hameeteman. Hij is Europees kampioen in de ILCA-7 klasse onder 21 en wereldkampioen in de WASZP onder 20. Helaas kon Hameeteman niet op het WK varen vanwege een gebroken pols. De jury noemde bij zijn nominatie zijn vermogen zich in een sterke vloot op hoog niveau te kunnen handhaven.

Coach van het Jaar Trofee: Kaj Böcker 

Ook de winnaar van de Trofee voor de coach die zijn of haar sporter(s) in 2022 tot zeer bijzondere prestaties wist te begeleiden, werd door het aanwezige publiek bepaald. De genomineerden waren Kaj Böcker en Rick Peacock. Het publiek koosKaj Böcker. Als coach van de 49er FX dames was hij goed voor een gouden medaille op een WK en EK en dat voor het tweede jaar op rij. Dit laat zien dat deze coach met wisselende teams

Maas Trofee voor Gijs Pleyte
Gezien de langdurige en continue inzet als onbezoldigd vrijwilliger bij vele nationale (en internationale) wedstrijden besloot de jury de Maas Trofee dit jaar uit te reiken aan Gijs Pleyte. Deze vrijwilliger van maar liefst 78 jaar heeft een ongelofelijk trackrecord achter de schermen van de zeilsport. Hij is betrokken geweest bij het EK jeugd Optimist, het jeugd WK in Scheveningen, het WK Laser Master, WK RS Feva en WK Cadet. 

De Maas Trofee wordt jaarlijks toegekend aan de persoon die zich in zijn leven op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de zeilsport. De Maas Trofee wordt rechtstreeks toegekend, zonder nominaties. 

Voor meer informatie: watersportverbond.nl

Foto: Laurens Morel

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht