Van die zogenaamd handige jongens

“Wij hebben de afgelopen vijf jaar steeds ons best gedaan u passende aanbiedingen te doen. U hebt daar helaas geen gebruik van gemaakt en bent waarschijnlijk beter geslaagd bij één van onze concollegae. Wij wensen u daarom veel succes. Mocht u uiteindelijk niet slagen, dan zijn wij alsnog bereid om ons best voor u te doen.” Zo luidde het antwoord van bootverhuurder Nautic Sailing Holidays aan een meneer, die afgelopen zomer op zoek was naar de allergoedkoopste huurboot in Kroatië. En zoals de klant zijn offerte-verzoek openlijk aan tien verschillende charterbedrijven stuurde om de boel eens lekker wakker te schudden, deed Nautic Sailing Holidays hetzelfde met haar antwoord. Als koekje van hetzelfde deeg.

Nee, we hebben geen mailbox gehacked. We kregen simpelweg hetzelfde verzoek om de offerte, terwijl Nauticlink niet eens zelf boten verhuurt! Zodoende kregen we dus ook het antwoord en een kijkje in de charterkeuken. Veel mensen blijken er maar lukraak op los te mailen. U vindt de reactie aan deze charter-shopper bot? Je zou kunnen denken dat je als ondernemer uit zakelijk oogpunt het onmogelijke maar altijd voor mogelijk moet blijven houden, en ook de potentiële klant onder alle omstandigheden maar op z’n wenken moet blijven bedienen. Maar is dat vol te houden in een wereld waarin een eenling à la minute contact legt met tien aanbieders?

Ook het maken van een serieuze offerte kost tijd, dus geld. En na de zoveelste offerte zonder resultaat, heeft een ondernemer het volste recht het maar op te geven. Niets verplicht hem met u zaken te doen. En zeker niet onder de prijs. Nautic Sailing Holidays stelde met haar antwoord een terechte grens aan de macht – of is het de stijl? – van de consument op het internet. En dat mag ook wel eens wat aandacht.

Natuurlijk wil je als ondernemer graag offertes maken. Maar niemand wil in het oneindige offertes blijven maken, zonder dat er ook maar iets uitkomt. Als aanvrager een standaard mailtje sturen met een openlijk cc naar tig-aanbieders is toch iets anders dan gebruik maken van bijvoorbeeld zeilofferte.nl voor een nieuw zeil. Daar vraag je met een paar vinkjes in één keer meerdere offertes aan. Maar er zijn twee belangrijke verschillen met het eerdere voorbeeld. Ten eerste gaat het bij zeilofferte.nl alleen om bedrijven die hier bewust aan willen meewerken en ten tweede is het aantal offertes begrensd: drie per aanvraag.

Het valt te begrijpen, dat sommige bedrijven het wel geloven met die massale offerte aanvragen. Er speelt immers meer dan alleen de prijs. Zaken als service, kwaliteit en betrouwbaarheid laten zich slecht controleren in ‘zomaar’ een prijsofferte met de boot, het aantal dagen en euro’s. Hoe ondernemers zich noodgedwongen wapenen tegen oprukkende shoppers? Zo af en toe mailen ze elkaar de gegevens van kansloze offerte-aanvragers door. Kan een hoop werk en valse verwachtingen schelen. Mocht u dus nog maar verdacht weinig antwoord krijgen op al uw offerte-aanvragen, dan weet u hoe het zit.

Want het internet kan ook meer kapot maken dan je lief is. Is al eerder gebleken. Het leidt tot een nieuwe verzakelijking en kwaliteits-erosie. Omdat alles zich afspeelt op het scherp van de snede. Nu de consument het ‘hard speelt’ naar zijn leveranciers, moet hij ook niet vreemd opkijken, wanneer hij even harde antwoorden en praktijken teruggeserveerd krijgt. Er moet ten slotte overleefd kunnen worden.

Het is zowel voor de ondernemer, als voor de consument een hele kunst de juiste stijl te vinden in dit prijsgevecht. De eerste moet met minder marge toch z’n omzet zien te halen, en probeert in een vroeg stadium het kaf van het koren te scheiden. Dat zal niet altijd goed gaan. Maar de gulzige offerteaanvrager zal gaan ontdekken, dat al zijn geshop en eindeloos vergelijken ook z’n prijs heeft. In verloren tijd, een minder vriendelijke behandeling, in kwaliteit en service en bij problemen. Zo krijgt de internet-transparantie ook nog nadelige effecten, indien wij niet zorgvuldig met het medium omgaan. Laat die zogenaamde handige jongens, dat maar snel ontdekken.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink