Van hobby tot bedrijfje voor rondvaarten per sloep met gids door Leiden

Leiden – Leiden heeft veel te danken aan het water. Neem Peter en Tineke Aben. Zij varen precies vijf jaar voor hun hobby toeristen door het centrum. ‘Ik geniet elke keer wanneer ik mensen een mooi stuk Leiden heb kunnen laten zien’, zegt Tineke op haar boot, die vaart onder de vlag van Leiden Water Tours. In 2007 begon ze naast haar werk in de thuiszorg met kleinschalige rondvaarten, tot maximaal acht personen.

‘Mijn man was toen werkzaam als schipper en gids bij rederij Rembrandt. Hij maakte dagelijkse zijn rondjes door het centrum, dat wilde ik ook wel. We hadden destijds een kleine boot, een Weco 635, een originele spitsgatsloep. Waarom zou ik niet gewoon een eigen bedrijf oprichten? dacht ik. Na het zorgen voor de nodige vergunningen, kon ik aan de publiciteit beginnen en was het wachten op klanten’.

Die kwamen snel. ‘Het was ene Dmitri uit Leiderdorp, die met mensen uit Israël en Rusland een kleinschalige rondvaart met gids wilde maken. Prima natuurlijk. Ik was helemaal niet zenuwachtig ofzo. Daarna ging het snel, veel gasten kwamen terug en via mond tot mondreclame was er veel klandizie.’ (Dichtbij, Leiden Water Tours)