Informatie voor de watersporter

Van plasticsoep tot geprinte sloep, elektrisch bootverhuurder lanceert boot gemaakt van plastic afval

De toeristische sector is vandaag een duurzame en belevingsvolle innovatie rijker. StilSloep, een elektrisch bootverhuurder uit het Limburgse Kinrooi lanceert als eerste Belgische bedrijf een elektrisch aangedreven boot die 3D geprint wordt met een materiaal gemaakt uit 100% plastic consumentenafval.

3D printen
Voortaan kan je ‘plastic’ nooit meer bestempelen als ‘gewoon afval’. Wat door sommigen gezien wordt als een enorme plastic afvalberg en daarmee een gigantisch probleem wereldwijd, wordt door anderen gezien als opportuniteit, een grondstof om weer andere dingen mee te maken. 3D printen is op zich niets nieuws, maar daarbij denkt men vooral nog aan kleine printers voor dagdagelijkse en kleinere toepassingen. Een bruikbare boot printen gebeurt op een hele andere schaal met een heel ander formaat printer.

Plastic consumentenafval
Het 3D printproces is een zeer gecompliceerd proces, maar de toepassingen ervan zijn eindeloos. Het maakt het enerzijds mogelijk een specifiek ontwerp tot leven te laten komen. Anders speelt de keuzevrijheid in materiaal een belangrijke rol. Zo kan er in het proces gekozen worden voor een gerecycleerd basismateriaal dat gemaakt wordt van 100% plastic consumentenafval, een combinatie van PP (Polypropyleen) en PE (Polyethyleen), wat de juiste mechanische eigenschappen heeft om boten 3D te printen. Heeft het product einde levensduur bereikt, dan kan het materiaal ook weer voor 100% hergebruikt worden.

Duurzaam ondernemen is een continu proces
Duurzaamheid is de laatste jaren steeds meer een hot topic geworden en zal ook in 2023 een centraal thema blijven. Afvalscheiding gaat steeds verder en bedrijven richten zich meer en meer op duurzaam ondernemen.

“In Limburg blijven we investeren in een duurzaam toeristisch aanbod waar de huidige én de komende generaties van kunnen genieten”, aldus Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van Visit Limburg. “We doen dat door toeristische ondernemers – zoals Katy en Leo – zowel inhoudelijk als financieel te stimuleren om een duurzaam en innovatief aanbod te ontwikkelen voor hun gasten.”

Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen is niets nieuws voor Leo en Katy, eigenaren van Botel Ophoven en StilSloep. “Als toeristisch ondernemer hebben we ons de laatste 15 jaar altijd bewust ingezet om mensen op een duurzame en laagdrempelige manier de streek in en rond Kinrooi en het water van het prachtige RivierPark Maasvallei te laten beleven. Tijdens deze periode hebben we als e-bootverhuurder heel wat expertise opgebouwd, niet alleen in de verhuur van elektrische boten, maar ook in het onderzoeken van verschillende rompmaterialen, e-motoren en bijbehorende accu’s en het duurzaam ondernemerschap in de toeristische sector in het algemeen” legt Katy uit. “Duurzaam ondernemen is een continu proces, eentje van trial en error en op bepaalde cruciale momenten de volgende stap durven zetten als ondernemer. Dat is wat we de afgelopen drie jaren hebben gedaan en vandaag kunnen we eindelijk het resultaat laten zien”, vertelt Leo trots.

Geen beter moment dan het begin van de lente voor de lancering van een nieuw product als dit. De STIL3D 5.0. wordt op deze eerste lentedag officieel gedoopt. Bovendien kan iedereen de boot komen bekijken en testen tijdens een proefvaart. Vanaf de Paasvakantie, van oudsher dé start van het toeristische vaarseizoen, zal de STIL3D 5.0. helemaal klaar zijn voor de verhuur en de verkoop.

Voor meer informatie: Stilsloep.be

Foto: Stilsloep

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht