Informatie voor de watersporter

Van Schaardenburg pakt zilver EK Laser, Bouwmeester grijpt naast de prijzen

Split (Kroatië) – Ook vandaag zaterdag 14 juni stond er niet genoeg wind om de te zeilen in Split Kroatië tijdens het EK Laser. In totaal zijn er afgelopen week zes races gevaren bij de mannen en vrouwen. Dat zijn voldoende races voor een geldig en kwalitatief kampioenschap. Rutger van Schaardenburg eindigde als tweede in de ranglijst en pakt daarmee de zilveren medaille. Marit Bouwmeester was nog dolgraag in actie gekomen vandaag om zichzelf op het podium te zeilen, maar de zeilster van de Delta Lloyd Kernploeg blijft op een vijfde plaats steken.

Van Schaardenburg wilde meer
De overwinning bij de Laser mannen gaat naar lokale favoriet Stipanovic. Rutger van Schaardenburg won in 2013 ook al de zilveren medaille op het EK. Dus de zeiler uit de Delta Lloyd Kernploeg wilde graag in actie komen. Maar na lang wachten kreeg Van Schaardenburg geen kans de aanval te openen op Stipanovic.

Eindstand Europees Kampioenschap
1. Tonci Stipanovic (cro), 13pnt
2. Rutger van Schaardenburg (ned), 19pnt
3. Nick Thomopson (gbr), 19 pnt
11. Roelof Bouwmeester, 44 pnt
12. Nicholas Heiner, 49 pnt
22. Yuri Hummel, 74 pnt

Marit Bouwmeester niet op podium
Marit Bouwmeester zeilde een sterke serie in de zeer uitdagende omstandigheden. In de laatste race op 13 juni, in het laatste kruisrak maakte ze een fatale fout. De wind bleef draaien en draaide niet meer terug. Bouwmeester zat aan de verkeerde kant van die draaiing. Gevolg, een 20ste plaats. Tot overmaat van ramp ook nog een resultaat dat Bouwmeester niet meer mocht aftrekken. In de finale mogen de zeilers het slechtste resultaat pas schrappen bij twee races in de finale. De overwinning gaat naar de vrij onbekende en jonge Duitse zeilster Svenja Weger die bekend staat als een goede zeilster met weinig wind.

Coach Jaap Zielhuis zei “We hoopten heel erg dat de kans zouden krijgen om deze ene fout te corrigeren. Best zuur als je dan op de voorlaatste dag zo afgerekend wordt.”

Eindstand Europees kampioenschap:
1. Svenja Weger (ger), 9 pnt
2. Tina Mihelic (cro), 22 pnt
3. Chloe Martin (gbr), 24 pnt
4. Josefin Ollson (swe), 25 pnt
5. Marit Bouwmeester, 28 pnt
37. Maxime Jonker, 111 pnt

(www.lasereuropeans2014.com, ‘Evi Van Acker zakt naar elfde plaats op EK zeilen’ – HLN.be)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht