Informatie voor de watersporter

Van Volendam tot Tokio: het mysterieuze seksleven van een oervis

Of het nu economisch, gastronomisch of natuurbeschermend gedreven is; in de documentaire Palingdans  tracht een kleurrijk gezelschap het mysterie van de voortplanting van de paling te ontrafelen. Met nog niet eerder vertoonde onderwateropnamen brengt regisseur Hans Dortmans (Goddelijk Varken) een ode aan het verborgen en sierlijke (seks)leven van dit ongrijpbare dier. Vanaf 27 juni wordt deze zinnenprikkelende documentaire uitgebracht in de bioscoop door M&N Media Group. Bekijk hier de trailer.

Niemand heeft de paling, een van de oudste dieren die in onze rivieren en plassen leeft, ooit in het wild zien paren. Pas 100 jaar geleden werd de eerste grote ontdekking gedaan. Ze kwamen erachter dat als de vis volwassen is, zij naar open zee trekt, duizenden kilometers aflegt om vervolgens, ergens ten zuidoosten van Bermuda, te paaien en vrijwel direct daarna sterft. De jonge larfjes drijven met de oceaanstromen terug naar Europa en komen als glasaal aan bij de kust. Maar nog altijd heeft niemand het bewijs -de eitjes van dit mysterieuze dier- gevonden.

Nu de paling met uitsterven bedreigd wordt, krijgt de zoektocht naar het mysterie van haar voortplanting een nieuwe urgentie.Met het expeditieschip Walter Herwig III zet de Oostenrijkse bioloog Reinhold Hanel koers naar de geboortegronden van de Europese paling in de Atlantische Oceaan. In de hoop de larven te kunnen bestuderen en eindelijk eens paling-eitjes te vangen. Met zijn reis probeert hij het hardnekkige raadsel dat de wetenschap sinds Aristoteles bezighoudt op te lossen: waar en hoe plant de paling zich voort? Want als daar duidelijkheid over is, kunnen ze ook kijken naar de beschermende maatregelen die er genomen moeten worden om het met uitsterven bedreigde dier te redden.

Over de maker
Hans Dortmans is documentaire filmmaker, researcher en scenarist. Zijn werk verkent complexe en tot nadenken stemmende onderwerpen. Hij heeft meegewerkt aan meer dan 40 documentaires, waaronder de met de Prix Europe bekroonde serie In Europa en Emmy-winnende film Bellingcat. Zijn film Palingdans komt voort uit Hans’ fascinatie voor hoe wij ingrijpen in de natuur. Zijn vader hielp vanuit de overheid de Brabantse varkenssector groot te maken. Over zijn dilemma’s rond onze omgang met varkens maakte Hans in 2011 de documentaire Goddelijk Varken. Het thema maakbaarheid wordt nu opnieuw onderzocht met Palingdans. De voorplanting van de paling is een van een laatste domeinen die we nog niet beheersen. Geeft de paling zijn geheim prijs om gered te worden?

Voor meer informatie: triplepentertainment.nl

Foto: Triple P Entertainment

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht