Informatie voor de watersporter

Vanaf morgen bijzonder transport casco superjacht van Papendrecht naar Aalsmeer

PERSBERICHT
Dordrecht – Koninklijke Van der Wees Watertransporten B.V. voert dinsdag 20 juni een bijzonder transport uit. Vanaf Scheepswerf Slob in Papendrecht wordt het casco van een 87 meter lang superjacht op een ponton met een duw- en sleepboot naar Rotterdam vervoerd. Daar zal het op woensdag 21 juni bij de voormalige werf van de RDM met de schepenlift, vroeger gebruikt voor onderzeeboten, te water worden gelaten en is daarmee ook gedoopt. Daarna wordt het casco vrijdag versleept naar de jachtwerf Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Aalsmeer om daar te worden afgebouwd.
Het ruim duizend ton wegende casco wordt geladen op Lastdrager 35, de nieuwste ponton van Van der Wees. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de RoRo-techniek (roll on, roll off). Een uiterst secuur werk waarbij goed op de gewichtsverdeling moet worden gelet. Dit gebeurt door in de tanks van de ponton water in en uit te laten. “We zijn bijzonder bedreven in deze techniek”, aldus algemeen directeur Elias Ott van Van der Wees Watertransporten. “En toch is het iedere keer weer veel en nauwkeurig rekenen door onze vakspecialisten.”
Het 110 jaar oude Koninklijke Van der Wees heeft ruim vijftig jaar ervaring met de RoRo-techniek en is marktleider als het gaat om dit soort transporten. “We zien dit soort transporten in ons land ook toenemen. Het laatste jaar is er sprake van een verdubbeling. Niet omdat er meer luxe jachten worden gebouwd, maar vanwege de speciale expertise van bedrijven in Nederland, waaronder Van der Wees. Ook bij het afbouwen heeft Nederland een goede naam als het gaat om vakmanschap.”
Niet alleen het laden en lossen is specialistisch vakwerk, ook het varen met dit soort vracht vraagt om bijzondere stuurmanskunsten. “Omdat dit soort transporten ook vaak langzaam gaan, is het sturen met het roer vaak niet mogelijk. Zeker als we in de buurt van Aalsmeer komen. Daar is het soms zo smal dat we aan weerszijden maar vier centimeter overhouden. Dan werk je ook met boegschroeven om de ponton door het water te kunnen loodsen”, aldus Elias Ott.
Van der Wees Transporten heeft in haar geschiedenis veel bijzondere projecten uitgevoerd, zowel over de weg als over water. Het bedrijf is onderdeel van de Maritieme Regio Drechtsteden (Drecht Cities Maritime Delta), waarin vele maritieme wereldspelers gevestigd zijn.
Meer informatie www.vanderwees.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht